csonttollú

A csonttollú (Bombycilla garrulus) talán nem túlzás állítani, hogy az egyik legszebb madár, melyet Magyarországon megfigyelhetünk. A tajga költőmadara,  Skandináviában, Észak-Oroszországban és Észak-Amerikában is fészkel, hazánkban telente vendégeskedik nagyon változó példányszámban.

Vannak olyan évek, amikor csak elvétve pillanthatjuk meg, míg máskor több százas, ezres csapataival is találkozhatunk. Csak részben vonuló, azokban az években vándorolnak nagy tömegben déli, délkeleti irányba, amikor kevés a táplálék, ilyenkor akár Észak-Afrikáig is eljuthatnak.

A csonttollú színezete és jellegzetes tollbóbitája miatt szinte összetéveszthetetlen más madarakkal. Mérete a seregélyéhez hasonló, tollazata selymesen puha, rövid farkának csúcsa sárga színű, farkcsíkja szürke árnyalat. Zárt csapatban, a seregélyekre emlékeztetően repül. Hangja „ciripelő”.

A csonttollú hangja:

A Magyarországra érkező csonttollúkat, leggyakrabban városi parkokban, temetőkben, arborétumokban figyelhetjük meg, mivel az ott található fás szárú növények termésével táplálkoznak. Legtöbbször a japán akác, a madárberkenye, a nyugati ostorfa és a fagyöngy bogyóit csipegetik. Költőterületén étrendjük, rovarokkal és csigákkal is kiegészül.

csonttollú

Kép forrása: Pixabay.com

Az esetek többségében fenyőerdőkben telepszik meg, költőhelyén kedveli a folyók, lápok közelségét, laza kolóniákban költ. A csonttollú mindent megtesz, hogy elkápráztassa a kiszemelt tojót, az udvarlás során táplálékot hoz párjának, valamint leeresztett szárnyakkal és égnek meresztett bóbitával körülugrálja. Az sem ritka, hogy szinte kergeti a tojót.

csonttollú

Kép forrása: Pixabay.com

A zuzmóból, mohából és fűszálakból álló, tollal, szőrrel és puhább növényi részekből álló fészket a tojó építi. A hím az építésben közvetlenül nem vesz részt, de az alapanyag gyűjtésében is. Évente egyszer költ, fészekalja jellemzően 4-6 tojásból áll, melyeken csak a tojó ül, miközben a hím eteti.

A fiókák felnevelése után elhagyják a revírt és csapatokba verődnek. A csonttollú Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.