csóka

A csóka (Coloeus monedula) Eurázsia jelentős részén és Észak-Afrikában elterjedt kisebb testű varjúféle. A hazai állomány részben vonuló, télen északkeletről sok madár érkezik a nagy varjúcsapatokkal is. Európai állománya stabilnak mondható, a hazai viszont csökken, ennek feltehetően több oka is van.

Az egyik, hogy fészkelési szokásai miatt részben a vetési varjúra utalt, a másik, hogy városi környezetben nagy valószínűséggel a nyestek és dolmányos varjak negatívan befolyásolják költésének sikerességét.

A csóka testhossza 33-34 cm, szárnyfesztávolsága 67-74 cm, a hímek tömege 200-260 gramm, míg a tojóké 180-250 gramm. A tollazata szinte teljesen fekete, kivéve a tarkóját, mely szürke színű. A szivárványhártyája jellegzetes világosszürke.

A csóka társas és igen csak zajos madár. Kisebb csapatokba verődik, melyeken belül jól meghatározott és komplex ranglétra van. Nem veti meg az ember közelségét sem és a városi környezethez is alkalmazkodott. Hazánkban főleg sík- és dombvidéken költ, többnyire a településekhez kötötten.

A csóka hangja:

Városi környezetben épületek zugaiban, öreg platánok odúiban, tornyokban, padlásokon fészkel. Mezőgazdasági területek közelében, varjútelepeken, idős fák odvaiban és mesterséges odúkban, költőládákban is megtelepszik.

A csóka évente egyszer költ, ha tojásai elpusztulnak, pótköltéssel próbálkozhat. Fészekalja általában 4-6 tojásból áll. A 17-18 napig tartó kotlás során a tojó egyedül ül a tojásokon, ezalatt párja eteti. A kotlást már az első tojás lerakását követően elkezdi, így a fiókák között jelentős fejlettségbeli különbségek alakulnak ki.

Az idősebb fiókák nem ritkán elnyomják kisebb testvéreiket, emiatt sok fióka elpusztul még azoknál a pároknál is, amelyek védett helyen fészkelnek. A fiókákat a szülők közösen etetik, az élelmet a hím hordja, a tojó pedig odaadja a fiókáknak.

A fiatal csókák nagyjából egy hónapos korukban hagyják el a fészket, a kirepülés után, a szülők egy ideig még etetik és tanítják őket az élelemszerzésre.  Nagyrészt rovarokkal és más gerinctelenekkel, kisemlősökkel valamint tojással táplálkoznak, a városokban sok ételmaradékot is fogyaszthatnak.

A csóka Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.