madáretető

Amikor közeleg a tél, bizony a madaraknak szüksége van az élelemre, hiszen a hó alatt nagyon nehezen találják meg a napi betevőt. Éppen ezért nagyon hálásak tudnak lenni a tollas kis barátok, amikor egy kicsit gondoskodunk róluk egy madáretetővel.

Különösen jó program ez, ha a gyerkőccel közösen készítitek el az etetőt és később közösen is töltitek fel. Megmutatjuk, miért jó és hasznos, ha ilyen formában is időt töltesz a gyermekeddel.

Miért jó program ez?

Számos szempontból nagyon jó program madáretetőt készíteni úgy, hogy a gyermeket is belevonjuk a folyamatba.

A közös barkácsolás fejleszti a kézügyességet és a fantáziát

Ha közösen találjátok ki és állítjátok össze a madáretetőt, az nagy mértékben hatással lesz a gyermek kézügyességére és finom motoros képességeinek fejlődésére, nem beszélve arról, hogy a képzelete is szabadon szárnyalhat.

Függetlenül attól, hogy egy műanyag flakonból varázsoltok eledel lelőhelyet a madaraknak vagy nagyobb fába vágjátok a fejszéteket és fa elemekből készítitek el a madár „éttermet”.

A lényeg, hogy a korának megfelelő módon vond bele a folyamatba, hiszen már egy kétéves is élvezi, ha adogathatja az alkatrészeket vagy segíthet a kész mű dekorálásában.

Nagyon sokat tanulhat, ha közösen figyelitek a madarakat

Elképesztően jó közös program lehet, ha megfigyelitek a vendégül látott madarakat, hiszen nincs is jobb módszer ennél ezeknek az állatoknak a megismerésére. Nézzétek meg: milyen színűek, mekkorák és vajon mi a nevük? Nem beszélve arról, hogy az állatokról való gondoskodás kapcsán egy fajta felelősségtudat is kialakul bennük.

Mindig lesz ok arra, hogy télen is tartalmas időt töltsetek a szabadban

Attól függetlenül, hogy hideg van kinn, a szabad levegőn mindenképpen el kell egy kis időt tölteni, ám ilyenkor nem a homokozó és a hinta nyújtják a fő programot. Ám a madáretető megtöltése és az érkező vendégek figyelése remek időtöltés lehet akkor is, ha éppen nagyon hideg van odakinn.

Miből készíthettek madáretetőt?

Számos lehetőség van arra, hogy madáretetőt készítsetek. Mi is összegyűjtöttünk néhány ötletet ezzel kapcsolatban a Lyamar.hu segítségével.

Madáretető krumplihálóból

A klasszikus háló, amiben a boltokban krumplit vagy hagymát lehet vásárolni, tökéletes madáretető lehet. Nagyobb szemű magokkal megtöltve kis „csomagokat” készíthettek, amelyeket több helyen is elhelyezhettek a kertben vagy a teraszon. Ha szeretnétek egyszerűen utántölteni, akkor érdemes műanyag zsinórral megkötni őket, ezeket ugyanis nagyon egyszerű ki-és becsomagolni.

Madáretető papírdobozból

Az üres gabonapelyhes dobozok vagy akár a kiürült gyümölcsleves dobozok nagyon jól jönnek, ha madáretető készítésről van szó. Fontos, hogy a doboz tetejére ragasszatok strapabíró műanyagot, hogy az eső és a hó se tehessen benne kárt, ráadásul egyfajta „ereszként” is szolgál.

Ezt követően – akárcsak a műanyag flakonon esetében – vágjatok egy nyílást az elejére, ahova be tudjátok tenni a magokat. Ha van kedvetek, akkor közösen ki is dekorálhatjátok.

Madáretető narancshéjból

Ha úgy bontjátok fel a narancsot, hogy levágjátok a gyümölcs tetejét és kivájjátok a belsejét, máris remek madáretető alapanyagok tartotok a kezetekben.

Készítsetek négy lyukad a négy oldalára, majd húzzatok itt keresztül egy-egy fonalat, amelyekre rá tudjátok erősíteni a kis csomagokba pakolt nagy faggyúba tett magokat.

Fontos, hogy bármelyik kreatív megoldás mellett is döntötök, ha egyszer kiteszitek az etetőt, a madarak könnyen odaszoknak, ezért fontos, hogy utána gondoskodjatok a folyamatos táplálék utánpótlásról.

Ami biztos, hogy remek közös időtöltés lesz ez a gyermekkel egészen az első pillanattól, amikor nekiláttok a madáretető elkészítéséhez odáig, amikor megjelennek az első kis tollas vendégek a kertben.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.