csilpcsalpfüzike

A csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita) egész Európában és Ázsia nagy részén honos, hazánkban általánosan elterjedt és gyakori füzikefaj. Nevét jellegzetes, messze-hangzó énekéről kapta, mely akkor is árulkodik jelenlétéről, ha nem tudjuk szemügyre venni, az őt kiválóan álcázó tollazata miatt.

Rövidtávú vonuló, a telet a Földközi-tenger partvidékén tölti, de egyes példányai enyhébb teleken át is telelhetnek. Változatos élőhelyeken költ, legjobban a sűrű aljnövényzetű ritkás erdőket kedveli, de árterekben és parkokban is előfordul, a teljesen zárt, sűrű erdőket elkerüli.

A csilpcsalpfüzike kistermetű, tömzsi testalkatú madár, testhossza 10-11 cm, szárnyfesztávolsága 15-21 cm, testsúlya 6-10 gramm. Testének felső része zöldes-barnás színű, míg alsó fele piszkosfehér árnyalatú. Számos alfaját ismerjük, melyek közül néhány már önálló fajba tartozik.

Táplálékául a különféle rovarok, hernyók és pókok szolgálnak, melyeket a fák lombkoronájában a levelekről szedeget össze, ilyenkor nem könnyű megpillantani, zöldes színű tollazatának köszönhetően.

A csilpcsalpfüzike éneke:

A csilpcsalpfüzike évente két alkalommal költ, fészekalja jellemzően 4-6 tojásból áll. Tavasszal először a hímek érkeznek meg a költőhelyre, a fészek helyét a néhány nappal később érkező tojó választja ki.

Az erősebb fűszálakból, száraz falevelekből és egyéb növényi részekből álló, belül tollakkal bélelt  gömb alakú zárt fészket a tojó építi a földön, vagy az aljnövényzetben igen alacsonyan, általában egy növény takarásába.

A hím a fán énekelve, ágról ágra ugrálva kíséri párját, amely az aljnövényzet takarásában óvatosan hordja a fészekanyagot, az építésben nem vesz részt. A tojásokon csak a tojó ül, a 12-14 napon át tartó kotlást az utolsó tojás lerakása után kezdi meg.

A fiókák 10-13 napig maradnak a fészekben, mindkét szülő eteti őket. Előfordul, hogy már röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket, ilyenkor az aljnövényzetben, bokrok ágain rejtőzködnek és várják szüleiket, akik, még néhány napig ellátják őket élelemmel.

A csilpcsalpfüzike Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.