csicsörke

A csicsörke (Serinus serinus), mely az egyik legkisebb termetű európai pintyféle, eredetileg Észak-Afrika és Dél-Európa területén volt gyakori, innen hódította meg az északi területek kivételével szinte egész Európát.

A magyarországi állomány egyes példányai az enyhébb teleket itthon próbálják meg átvészelni, de alapvetően egy rövidtávú vonuló madárról van szó, mely a Mediterráneumban telel. Ahogy enyhülni kezd az időjárás, hamar visszatérnek az országba, hogy aztán kora tavasszal megkezdődjön az udvarlás.

A csicsörke 11-12 cm testhosszú, rövid tollú, vastagnyakú, kis csőrű pinty, alsó része erősen csíkozott. A hímek fejrésze citromsárga árnyalatban pompázik, de a tojók és a nem kifejlett példányok sokkal kevésbé sárgák, kivéve talán a farrészüket.

A csicsörke hangja:

Az alacsonyabb tengerszint feletti magasságban fekvő területeket részesíti előnyben, 500 méteres magasság felett már ritkán telepszik meg. Kedveli az ember közelségét, gyakran figyelhetjük meg kertekben, parkokban, útmenti fasorokban, a zárt erdőket elkerüli. Elsősorban növényi táplálékkal, főként apró magvakkal táplálkozik.

Évente két-három alkalommal költ, a hímek már kora tavasszal elkezdik az udvarlást, mégpedig kitartó énekléssel. A nászidőszakban, hullámzó röptükkel, valamint szárnyuk jellegzetes csapkodásával hívják fel magukra a tojó figyelmét.

A fára épülő, apró, kerek, gyökerekből, fűszálakból, tollakból és nyárfa pelyhekből álló fészket a tojó egyedül építi. A fészekalj általában 4-5 tojásból áll, a tojásokon csak a tojó ül, eközben a hím a táplálékszerzésről gondoskodik, őrzi a revírt és énekel.

A fiókák 13-15 nap múlva kelnek ki, ezt követően ugyanennyi időt töltenek el a fészekben. A fiókákat a szülők közösen etetik, és a fészek elhagyása után is gondoskodnak róluk egy ideig. Ezt követően a tojó megkezdi a második költést, ilyenkor a hím marad a fiatalokkal.

A csicsörke Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Agustín Povedano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.