cserregő nádiposzáta

A cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) Európa nagy részén, Észak-Afrikában, valamint Kis- és Közép-Ázsiában fészkelő, rejtett életmódot folytató madárfaj. A sűrű, homogén, nagy kiterjedésű avas nádállományokat részesíti előnyben, melyek belső zónáját népesíti be.

Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre vészeli át, Magyarországon az áprilistól szeptemberig terjedő időszakban fordul elő. Territoriális viselkedésű, tipikus nádi énekesmadár, mely levéltetvekkel, kabócákkal, szúnyogokkal és árvaszúnyogokkal táplálkozik.

A kifejlett cserregő nádiposzáta testhossza 13 cm, szárnyfesztávolsága 17-21 cm, testtömege 10-16 gramm. Külseje rendkívül hasonlít az énekes nádiposzátáéra, de háta többnyire inkább vörösesbarna árnyalatú, hasa pedig világos.

A cserregő nádiposzáta hangja:

Feje csúcsos, torka fehér színű. Csőre valamivel finomabb, mint az énekes nádiposzátáé. A fiatal madarak első tollazata élénkebb rozsdabarna, mint a felnőtt madaraké, a szájüreg és a torok élénksárga.

Félénk természetű, rejtőzködő madár, színének köszönhetően nem könnyű észrevenni, visszafogott éneke azonban elárulja jelenlétét. Évente két alkalommal költ, a fészekparazita kakukk egyik gyakori gazdamadara. Fészekalja 4-6 tojásból áll.

A néhány nádszál összekapcsolásával, gyökérdarabokból, fűszálakból és nád bugából álló fészket a tojó építi. A fiókák 11-12 nap kotlás után kelnek ki a tojásokból, 11-13 nap elteltével pedig kirepülnek a fészekből. A cserregő nádiposzáta Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tim Worfolk / Licence: CC BY-ND 2.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.