kuvik

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a szalakótáknak kihelyezett, úgynevezett D-odúkban rendszeresen költenek kuvikok is. Idén 13 kuvikpár választotta ezt a lehetőséget.

A kuvik az egyik leggyakoribb bagolyfaj a térségben. Jellemzően tanyákon, állattartó telepeken, istállók, juhhodályok padlásain, vagy alkalmas üregekben, odúkban költ, évente egyszer. Sikertelen költés esetén pótköltések is előfordulnak.

Fészket nem épít, 3-5 tojását közvetlenül az aljzatra rakja. A hím nem ül a tojásokon, táplálékot hord a kotló tojónak, majd a fiókáknak is. Később, a nagyobb fiókák etetésében a tojó is részt vesz.

A kuvikfiókák négyhetes korukban repülnek ki, de a szülők ezt követően is gondozzák őket. Táplálékuk elsősorban kisemlősökből és gerinctelenekből áll, de néha madarakat, kétéltűeket, hüllőket, halakat is zsákmányolnak.

Az utóbbi évtizedekben folyamatosan fogynak a kuvik hagyományos költőhelyei, azaz a tanyás ingatlanok és a régi állattartó telepek. Az újonnan épült ingatlanok sok esetben teljesen zártak, tehát nem tudnak bennük fészket rakni a kuvikok.

Megfigyelték, hogy a lakott épületek közelében kihelyezett szalakótaodúkban szinte mindig költ egy pár kuvik is.

Cserebökény térségében az idén 13 pár kuvik költött sikeresen a szalakóták számára kihelyezett mesterséges költőládákban. Egy-egy alkalmas D-odúba évente visszatérnek és költenek.

Kép forrása: KMNP.hu / Szerző: Őze Péter

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.