citromsármány

A citromsármány (Emberiza citrinella) egész Európában elterjedt madárfaj, Magyarországon a leggyakoribb sármány, mely a síkvidéki területektől a középhegységekig mindenhol megtelepszik.

Folyók ligeterdeiben, dombságok és középhegységek erdőszélein, fákkal tarkított bokros területeken találkozhatunk vele legtöbbször, télen lakott területeken is megjelenik. Költésére főként a nagyobb, nem záródott erdőkben lehet számítani.

A Magyarországon élő állomány télen nem vonul, de kóborolhat, míg az északi populációk délebbre vonulnak, emiatt ebben az időszakban nagyobb számban van jelen az ország területén. Táplálékának jelentős részét a gyommagvak jelentik, fiókáit azonban rovarokkal és pókokkal táplálja.

citromsármány

Kép forrása: Flickr / Szerző: Martha de Jong-Lantink / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Testhossza 16-17 cm, testtömege 25-36 gramm, míg szárnyfesztávolsága 23-30 cm. A hím és a tojó tollazata hasonló egymáshoz, azonban a hímek színe jóval élénkebb, a tojók feje és torka pedig erőteljesebben sávozott.

A hím feje és testének alsó része élénksárga, sárgásbarna felső részén hosszanti irányban sötétbarna sávok láthatók. Fartöve és háta fahéj-barna árnyalatú. Kúp alakú, erős és rövid csőre kiválóan alkalmas a magok feltörésére.

Az április végétől, június végéig tartó időszakban évente két alkalommal kelt, nagyon ritkán elfordul harmadik költés is. Fészekalja általában 3-6 tojásból áll, fészkét a talaj mélyedéseibe építi finom gyökerek és növényi rostok felhasználásával.

A citromsármány hangja:

A tojó egymást követő napokon rakja le tojásait, majd pedig egyedül ül rajuk, ez alatt a hím magas pontokon énekelve őrzi a revírt. A fiókák 13-14 nap után kelnek ki, a biztonságot jelentő fészket pedig 12-13 nap múlva hagyják el.

A citromsármány hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Flickr / Szerző: David Denicolò / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Martha de Jong-Lantink / Licence: CC BY-NC-ND 2.0;

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.