cipőápolás

A napi teendőkbe már ritkán tudjuk beszorítani a kedvenc cipőnk ápolását, pedig muszáj lenne néha foglalkozni vele egy kicsit. Amellett, hogy a cipőápolás elhanyagolása hónapokkal rövidíti meg a surranó élettartamát, idővel már ránézni sem lesz annyira kellemes, nemhogy felvenni azt valahova.

Egy elhanyagolt lábbeli tehát nincs jó hatással a megjelenésünkre, így érdemes foglalkozni vele. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni ennek kapcsán.

Minden cipőnek törődésre van szüksége

Mindegy, hogy magas sarkúról, esetleg sportcipőről, csizmáról vagy velúrbőr változatról van szó, a cipő karbantartását egyik esetben sem szabad elhanyagolni. Egy foltos és sáros darab nagyon sokat ronthat a megjelenésünkön, ráadásul idővel a kosz beleül a mélyebb szövetekbe és képtelenség lesz eltávolítani róla a foltokat.

A Borgo.hu sportcipői között szintén akad olyan, aminek tisztításáról nem feledkezhetünk meg, főleg, ha egy fehér modellről van szó. Ez a szín különösen kényes, így muszáj rendszeresen ápolni, hogy sokáig viselhető maradjon.

Hozzá kell tenni, hogy a cipőápolás elhanyagolásával nagyjából 5-6 hónappal rövidítjük meg annak élettartamát. Nem érdemes tehát halogatni, és nemcsak tél végén kell lepucolni a csizmát, hanem néha a köztes időszakokban is szükség van tisztításra.

Mit tehetünk a cipőnk védelméért?

Nem lehet eleget hangsúlyozni a cipőtisztítás fontosságát, pedig mindez még nem elég, hiszen már a mindennapok használata során is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk a kedvenc lábbelinket. Amennyiben ugyanis ügyelünk arra, hogyan bánunk vele, akkor bizony nagy eséllyel lesz vele jóval kevesebb problémánk.

Fontos, hogy mindig az alkalomnak megfelelően használjuk. Nem mindegy, hogy a bőrcipőben nekiállunk futni, vagy a velúrban akarjuk megmászni a Badacsonyt. A vászonnak például nem tesz jót a sok víz, a sár, így ne ebben akarjuk esős időben túrázni.

Ilyenkor válasszunk túracipőt, amiben biztonságosan és kényelmesen kirándulhatunk az erdőben. Ezek arra készültek, hogy ilyen terepen megállják a helyüket és kevésbé legyenek piszkosak.

Mindig ügyeljünk a cipőtisztítási szabályokra

Mielőtt cipőt veszünk, mindenképpen nézzük meg, hogy a gyártó szerint milyen módszerek a legjobbak az adott lábbeli tisztítására. Amennyiben jót akarunk magunknak és persze a cipőnknek, akkor mindenképpen tartsuk be ezeket az ajánlásokat, hiszen az adott darabot a készítők kívül és belül is ismerik, tudják, hogy mi a legjobb neki.

Nem árt továbbá az egyes bőrtípusokat például impregnálni, amikhez bőven akadnak külön szerek. Ezekkel megóvhatjuk az időjárási és más viszontagságoktól. Kisebb eséllyel ázik be, ragadt meg rajta a sár. Ezek egyfajta védőburkot képeznek a cipő felületén, ami taszítja a vizet, valamint a szennyeződéseket.

Nagy előny továbbá, hogy ezáltal a cipő egyes részeiben kisebb eséllyel tapad meg a sár, így a tisztítása is egyszerűbbé válik. Jobb lesz a lábbeli szakítószilárdsága, ami az állagmegóvásért is felel.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.