cigányréce

A cigányréce (Aythya nyroca) elsősorban az eurázsiai sztyeppzónában fészkelő bukóréce, melynek világállománya jelentősen csökken, emiatt hazai állománya európai léptékben is jelentős. Elszórt állományai Európában több helyen is megtalálhatók.

A fajt számos veszélyeztető tényező fenyegeti, ezek közül legjelentősebb a számára ideális élőhelyek megszűnése vagy leromlásra. Szintén jelentős veszélyt jelent a vadászat, és a vadászati tevékenység következményeként jelentkező ólommérgezés, valamint az emberi zavarás is.

A cigányréce vonuló madár, a telet Dél-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten vészeli át, de néhány példány évről-évre áttelel Magyarországon is. Tápláléka különféle magvakból, rovarokból, hajtásokból, puhatestűekből áll, ezeket többnyire, más bukórécéknél kisebb mélységekből gyűjti.

A kifejlett cigányréce testhossza 38-42 cm, szárnyfesztávolsága 63-67 cm, a hím testtömege 500-700 gramm, míg a tojóé 450-600 gramm. Homlokuk jellemzően magas, fejtetejük viszonylag hegyes, csúcsos.

Szárnyukon igen feltűnő széles, fehér szárnycsík húzódik, amely eléri a szárnycsúcsot. Jellegzetes fehér alsó farokfedőik és fehér hasfoltjuk feltűnőek, jól láthatóak. Csőrük kékes árnyalatú ólomszürke, apró fekete heggyel. Lábuk zöldesszürke, úszóhártyáik feketék.

A nászruhás hímek feje, begye, melle, és oldalai gesztenyebarna színűek, hátuk és szárnyaik pedig feketés-barnák. Szemeik fehérek. Rejtőzködő tollazatban hasonlítanak a kifejlett tojókhoz, de a szemük színe jól megkülönbözteti őket.

A kifejlett tojók kissé sötétebbek, barnásabb színezetűek. Szemük sötét. A fiatal madarak, a kifejlett tojókra hasonlítanak, de színeik kissé fakóbbak, szemük sötét.  A has és az alsó farokfedők kicsit piszkosabb fehér színűek és kevésbé kiterjedtek, mint a kifejlett madarakon.

A cigányréce hazánkban főként a  sűrű növényzetű halastavakon, mocsarakban, viszonylag mély elöntéseken költ. Növényi anyagokból álló, saját tollaival bélelt fészkét a nyílt vizek közelében, a szegélynövényzetbe építi.

Friss fészekaljai május végétől június végéig vannak, de költési ideje, akár augusztus végéig is elhúzódhat. Fészekalja 8-12 tojásból áll, de az is előfordul, hogy több tojó közös fészekbe, vagy más fajok fészkébe rakja le tojásait.

A 25-28 napig tartó kotlás során csak a tojó ül a tojásokon, a gácsér eközben a közelben tartózkodik. A fiókák kikelésük után elhagyják a fészket és a sűrű nádasban nevelkednek tovább. Röpképessé két hónapos korukban válnak, gyakran a család ezt követően is együtt marad.

A cigányréce Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; HNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.