cigánycsuk

A cigánycsuk (Saxicola rubicola) Eurázsia és Afrika legnagyobb részén előforduló madárfaj, Magyarországon a sík és dombvidéken általános elterjedésű, gyakori fészkelő.

A hegységeket és zárt erdőket elkerüli, ugyanakkor kedveli a fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeket. Megfigyelhetjük mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben is.

A magyarországi, és a tőlünk északabbra található populációk egyedi vonulók, a telet a Mediterráneumban és Észak-Afrikában vészelik át. A telelőhelyről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

A kifejlett madár testhossza 12 cm, szárnyfesztávolsága 18-21 cm, testtömege 13-17 gramm. A hím feje és farka fekete, nyakán kétoldalt a foltok, fartöve és a szárnyán lévő hosszanti csíkok fehérek, melle rozsdavörös.

A költési időszakon kívül kevésbé élénk színezetű. A tojó hátoldala szürkésbarna és csíkos, melle matt rozsdabarna, nyakának oldalsó része halvány fehér. A kevéssé feltűnő színezet álcázza a költő madarat.

A cigánycsuk hangja:

Territoriális viselkedésű madár, a hímek a revír kimagasló pontjain énekelnek, párba álláskor nászrepülésüket is megfigyelhetjük. Étrendjének nagy részét a rovarok, pókok és más ízeltlábúak teszik ki, időnként apró csigákat is eszik.

Tipikus vártamadár, kimagasló pontokról lesi zsákmányát. Télen, állati táplálék hiányában magvakat és bogyókat is fogyaszt. Évente két alkalommal költ, fészekalja legtöbbször 5-6 tojásból áll, melyeken csak a tojó ül a 14-15 napig tartó kotlás során.

A fészket a sűrű növényzet takarásában a tojó készíti el, a fészek helyét, kis kaparással alakítja ki a talajon. A szőrökkel és tollakkal bélelt fészekhez, növényi szálakat, gyökérdarabokat és mohát használ fel építőanyagként.

A kotlást az utolsó tojás lerakása után kezdi meg, a fiókákat mindkét szülő eteti. A fiatal madarak már kéthetes korukban elhagyják a fészket, ilyenkor még nem tudnak repülni és a fűben rejtőzködnek, teljesen önállóvá négyhetes korukban válnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2021-ben „Az év madarává” választotta. A cigánycsuk Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.