chatgpt

Mi az a ChatGPT? A ChatGPT-t ma már senkinek nem kell bemutatni, azok is tudják, mit takar e kifejezés, akiket egyébként abszolút nem érdekel a technológiai vívmányok világa.

Az OpenAI üdvöskéje hatalmas port kavart az elmúlt hónapokban – sokan a nagyszerű segítőt, másik a munkájukat veszélyeztető rémet látják benne, de olyanok is akadnak szépszámban, akik a szoftver veszélyes mivoltát hangoztatják, mondván, az gyakorta közöl valótlan információt teljes meggyőződéssel, sőt „át is lehet verni”.

Érdemes az utóbbit górcső alá venni, és megvizsgálni, mi miatt is adhat olykor értelmezhetetlen válaszokat a ChatGPT.

A munkaerőpiac változik – és nem feltétlenül negatív irányban!

Kétségtelen, hogy az AI előretörése átalakítja a munkaerőpiacot, mind a kereslet, mind az igények szempontjából. A nagyon is közeli jövőben a szakembereknek már nem csak a hagyományos készségeket kell elsajátítaniuk, hanem az AI és a technológia területén is képesítéseket kell szerezniük ahhoz, hogy lépést tarthassanak a fejlődéssel.

Az AI bevezetése a munkaerőpiacon a munkahelyek struktúrájának megváltozásához vezethet. Sok repetitív, rutinfeladat helyett (e-mailek írása, marketingtartalmak szerkesztése stb.), amelyeket az AI képes ellátni, nagyobb szükség lesz olyan pozíciókra, amelyek a kreatív és stratégiai gondolkodást, valamint az emberi érintkezést helyezik előtérbe.

A mesterséges intelligencia a mindennapok részeként tehát munkahelyeket teremthet, új kihívások elé állítva minket, embereket. Az AI, és különösen az olyan nyelvi modellek, mint az OpenAI által kifejlesztett GPT-4, az élet számos területén segítheti az emberek munkáját.

A hatékonyabb kommunikáció, a kutatás és ismeretterjesztés felgyorsítása, leegyszerűsítése, a már említett feladatok automatizálása mind olyan előnyök, ami a ChatGPT használatával járnak – de ahhoz, hogy tényleg jól használhassuk a szoftvert, tisztában kell lennünk annak kvintesszenciájával: a prompt írás szabályaival.

Amilyen az input, olyan az output – avagy ne várjunk csodát, ha „szeméttel” etetjük a „robotot”

A prompt a felhasználó által az AI szoftvernek adott utasítás, kérdés vagy téma, amelyre az AI reagál. Egy hatékony prompt írása tehát kritikus fontosságú, hiszen ez határozza meg, hogy az AI milyen választ fog adni. Ha a parancs tűpontosan van megfogalmazva, jól strukturált és világos, az arra adott reakció is egészen biztosan az lesz.

Ez fordítva is igaz: a kimeneti válasz minőségtelensége valószínűleg a bemeneti parancs rossz/helytelen/értelmezhetetlen minőségének eredménye. S még ha a prompt közel tökéletes is, megtörténhet, hogy a ChatGPT nem a korrekt adatokat tálalja – ez benne van a pakliban, hiszen a szoftver sem csalhatatlan, és ne feledjük: most e percben is folyamatos fejlesztéseken esik át.

Fontos lépések a hatékony prompt íráshoz

Egy hatékony prompt írásának első lépése a világos, konkrét megfogalmazás. Érdemes minél egyértelműbben megadni az AI számára, hogy mit szeretnénk. Ha nem vagyunk specifikusak, az AI nem lesz képes pontosan megérteni, hogy mire van szükségünk, így a válasz sem lesz a vártnak megfelelő.

Az AI nem rendelkezik saját tapasztalatokkal, ezért a kontextus megértéséhez a prompt-ban kell ezeket biztosítani. Ha egy adott témában kérünk információt, érdemes először a témára vonatkozó alapvető adatokat megadni. Végül pedig, a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT képes a nyelv finomságait kezelni, méghozzá bravúros módon.

Ha például szeretnénk humoros választ kapni, használjunk humoros prompt-ot. Ha hivatalos választ akarunk, értelemszerűen hivatalos nyelvet ajánlott alkalmazni a prompt-ban.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.