búbos cinege

A búbos cinege (Lophophanes cristatus) Európa hegyvidéki, klímazonális és telepített fenyveseiben előforduló, apró termetű madárfaj, az európai kontinens egyetlen bóbitás cinegefaja. Magyarországon szórványos fészkelő, fenyvesekben költ. Legnagyobb számban a nyugati határvidéken figyelhetjük meg.

Állandó madár, ugyanakkor hajlamos a kóborlásra is, a mesterséges madárodúk kihelyezése, valamint a téli etetés elősegíti megtelepedését. Táplálékát a fenyőkön élő rovarok jelentik, a téli időszakban étrendje magokkal is kiegészül. „Pirregő” jelzőhangja egyedülállónak számít, a hazai cinegefajok között.

A búbos cinege hangja:

Testhossza 11-12 cm, szárnyfesztávolsága 17-20 cm, míg testtömege 10-13 gramm. Nagyon szép tollazatú kis madár, a hímek és a tojók között nincs különbség. A búbos cinege háta barna árnyalatú, hasa némileg világosabb, a begy felé egészen kifehéredik.

A fekete szem-, torok- és nyakszalagok ennél a fajnál is jelen vannak, igaz a szem feletti, csúcsával a tarkó felé mutató V alakú sáv nem olvad a nyakszalagba. Az arcrész fehéres halványbarna színű, míg a fej tetejét díszítő bóbita feketébe hajló sötétbarna, világos peremű apró tollakból áll.

Hazánkban évente kétszer költ, természetes vagy mesterséges odúban, puhább, korhadó fába saját maga is készít odút. A főként mohából álló, kisebb tollakkal, szőrrel vagy növényi szöszökkel bélelt fészket a tojó készíti, a hím oly módon segédkezik, hogy a fészek közelébe, esetleg az odúnyílásig hordja a fészekanyagot.

búbos cinege

Kép forrása: Pixabay.com

A fészekalj általában 5-6 tojásból áll, melyeken a tojó 13-14 napig kotlik, párja eközben eteti, valamint őrzi az odút. A fiókákat a szülők közösen gondozzák, ugyanakkor a tojó jóval többször hord élelmet. A fiatal búbos cinegék 18-22 napos korukban hagyják el az odút, de szüleik még ezt követően is gondoskodnak róluk.

Ezt a megnyerő külsejű kis madarat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1984-ben a többi cinegével együtt „az év madarává” választotta. A búbos cinege Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.