bölömbika

A bölömbika (Botaurus stellaris) Eurázsia és Dél-Afrika mocsaraiban, nádasaiban előforduló gázlómadár. Hazánkban március és október között figyelhető meg az állomány nagy része, a telet a mediterrán vidékeken és Afrikában vészelik át.

Sok példány megpróbál áttelelni, kedvezőtlen időjárás esetén segítségre szorulhatnak. Nevét a hímek jellegzetes, távolból szóló kürtre emlékeztető, mély hangjáról kapta. Szürkület táján a legélénkebb, érdekes hangját is főként ilyenkor hallatja.

A bölömbika hangja:

A kifejlett bölömbika testhossza 70-80 cm, szárnyfesztávolsága 125-135 cm, a hímek testtömege 966- 1 940 gramm, a tojóké 567- 1 150 gramm. Méretei ellenére, általában kisebbnek látszik, amikor sikerül megpillantanunk, mivel többnyire jellegzetes gubbasztó testtartást vesz fel.

A bölömbika a rejtőzködés igazi mestere. Veszély esetén mozdulatlanná válik, csőrét az ég felé nyújtja, mintás tollazatának köszönhetően szinte teljesen beleolvad környezetébe. Tollruhája világosbarna rejtőszínű, sötétebb barna és fekete csíkokkal mintázott. Feje teteje fekete, szájzuga kékeszöld árnyalatú.

bölömbika

Kép forrása: Flickr / Szerző: Roger Hatcliffe / Licence: CC BY-SA 2.0

Többnyire fészke közelében táplálkozik, halakat, kétéltűeket, kisemlősöket, madárfiókákat és rovarokat zsákmányol. A bölömbika a legtöbb gémfélével ellentétben nem telepesen fészkel, nádból, gyékényből és más növényi részekből álló fészkét a sűrű nádasba építi.

Fészekalja jellemzően 4-6 tojásból áll, melyeken a 25-26 napig tartó kotlás során a tojó egyedül ül. A fajra jellemző a poligámia, a hím nem vesz részt a fiókák felnevelésében. A tojó eleinte kisebb vízirovarokkal és más lágy táplálékkal eteti fiókát, később nagyobb állatokkal is.

A fiatal madarak 2-3 hetet töltenek a fészekben, ezt követően szétmásznak a környező növényzetben. Röpképessé további 5-6 hét múlva válnak. A bölömbika Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Képek forrása: Flickr / Szerző: James West / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Roger Hatcliffe / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.