biztonságos építkezés

Az építkezés — legyen szó akár ház- vagy kertépítésről — legfőbb kísérője minden esetben a biztonság kell, hogy legyen. Fontos, hogy ez nem csupán az építkezés idejére vonatkozik, hanem az épített elemekre is, rövid- és hosszú távon egyaránt. Ahhoz, hogy minden biztonsági követelménynek megfeleljünk, megbízható szakemberekre, minőségi alapanyagokra és gondos tervezésre van szükség.

Ehhez azonban tudni kell, hogy melyek azok az épített elemek, amelyek a legnagyobb kockázatot rejtik magukban.

Biztonság az otthon falai között

beltéri biztonság

Kép forrása: Unsplash.com

Beltéren rendkívül fontos, hogy olyan építőanyagokkal dolgozzunk, amelyek a legnagyobb biztonságot nyújtják családunk számára — mind fizikailag, mind pedig kémiailag. Ma már szerencsére a hatóságok folyamatosan vizsgálják, hogy melyek azok az egészségre ártalmas építőanyagok, amelyeket mellőznünk kell az építés során.

Emellett célszerű minden egyes megvásárolt elemnél elgondolkodni, hogy vajon milyen potenciális veszélyeket tartogathat? Egy kályha építésekor például fontos, hogy szén-monoxid érzékelővel lássuk el a helyiséget, hiszen a színtelen, szagtalan gáz sajnos minden évben szed áldozatot.

Nem minden veszélyforrás számít azonban ilyen rejtettnek — az egymásra helyezett, rögzítés nélküli eszközök, mint például a mosógép és szárítógép kombinációja, komoly fenyegetést nyújthat a kisgyermekek számára, akik előszeretettel játszanak a lakásban, általában mindenfajta veszélyérzet nélkül.

Éppen ezért az olyan általános anyagokkal is vigyáznunk kell, mint az üveg — célszerű az ajtók, asztalok és szekrények esetében más megoldást mellett lerakni a voksunkat, vagy egyszerűen csak megtanítani a gyermekeknek, hogy az üveget tartalmazó berendezési tárgyak mellett mellőzzék a játékot és a rohangálást.

Az építőanyagok rögzítésekor is érdemes nagy gondot fordítani arra, hogy az egyes részek megfelelő tartást kapjanak, ellenkező esetben ugyanis a fejünkre hullhatnak. Ez természetesen nem minden esetben jelent halálos veszélyt, egy gipszkarton lezuhanása például bizonyára nem fog tartós károsodást okozni egyetlen felnőttben sem — ám a gyermekekre, háziállatokra nézve mindez már nem mondható el.

Törekedjünk tehát arra, hogy az olyan mérgező gázok mérésére használt eszközök, mint a szén-monoxid érzékelő, az olyan nehéz vagy éles tárgyak, mint az üveg, vagy éppen a biztonságot jelentő eszközök, mint például a gipszkarton függesztő mindig megfelelő minőségben, megbízható gyártótól kerüljenek az otthonunkba.

Emellett természetesen nem csak a beltéren leselkednek veszélyek gyermekeinkre, gondoljunk csak például a kültéri medencére vagy jacuzzira, amelyek környékén, a vizes felületeken könnyen el lehet csúszni.

Biztonság a szabad ég alatt

kültéri biztonság

Kép forrása: Unsplash.com

A kültéren nemcsak a különböző építmények, hanem a természet adta elemek is veszélyforrást jelenthetnek. A burkolat például medence nélkül is csúszhat, főleg télen, mikor a térkőre vagy a teraszlapokra fagy a nedvesség.

Emellett a lépcsők, a lejtők vagy a létrák is veszélyforrást jelenthetnek, amennyiben nem fektetünk elég nagy hangsúlyt a különböző biztonsági intézkedések megvalósítására.

A lejtős kertekben például nagyszerű megoldás lehet egy támfal, ami segíthet kiküszöbölni a szintkülönbségeket, a lejtők helyett pedig lépcsőkön haladhatunk, ami egy jóval kényelmesebb és biztosabb megoldás — főleg fagyos időben.

Ráadásul a támfalak segítségével azt is elérhetjük, hogy a föld, a sár és a növények közé helyezett mulcs ne ömöljön rá a lépcsőre — ehhez pedig csupán egy szegélyre van szükségünk, ami magasabbra ér, mint a lépcső melletti dombos terület.

Ugyanez a megoldás akkor is működhet, ha éppenséggel a kert egyik része a talajszint alatt helyezkedik el — ám ekkor ügyelnünk kell a megfelelő vízelvezetésre is!

A biztonság tehát rendkívül fontos, a kültéren és a beltéren egyaránt. Ne feledjük, amivel a legtöbbet tudjuk tenni: megbízható szakemberek, minőségi alapanyagok és gondos tervezés!

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.