barázdabillegető

A barázdabillegető (Motacilla alba) Eurázsiában elterjedt, gyakori madárfaj, mely a Lettország nemzeti madara címmel is büszkélkedhet. Magyarországon mindenütt megtalálható, kertekben és épületeken is gyakran költ, a fészkelés során a vízpartok közelségét kimondottan kedveli.

A hazai állomány rövidtávú vonuló, ősszel több százas csoportokba is verődhet, a fagyok beköszöntével délre húzódik. Segíthetjük megtelepedését, ha C-típusú mesterséges odút helyezünk ki. Táplálékát nagyrészt a rovarok jelentik, de csigákat is fogyaszt. Fiókáit vízhez kötődő ízeltlábúakkal, szúnyogokkal, legyekkel és hernyókkal eteti.

A barázdabillegető, nagyon szép tollazatú, elegáns madár. Testhossza 18 cm, testtömege 17-25 gramm, míg szárnyfesztávolsága 25-30 cm. Felsőteste szürke, torka, begye mellének felső részéig fekete, a nyak hátsó része és tarkója bársonyos fekete, szemsávja, a fej és a nyak oldala, valamint alsóteste fehér, ennek következtében a szárnyon két világos csík keletkezik.

barázdabillegető

Kép forrása: Pixabay.com

A középső farktollak feketék, a többiek fehérek. A tojó hasonló színezetű, de torokfoltja kisebb, fejrajzolata pedig szürkébb. A hím és a tojó őszi tollazata abban különbözik a tavaszitól, hogy fekete torokfoltjuk jórészt eltűnik. A fiatalok példányokra a szürke és a barna szín a jellemző.

A barázdabillegető évente kétszer, nagyon ritkán háromszor költ, az április első heteitől június végéig tartó időszakig, esetleg július közepéig. A fészek építését a tojó végzi, a fészekhez rendkívül változatos anyagokat használ fel, nem ritka, hogy mesterséges anyagokat is beépít fészkébe, belsejét szöszökkel, puha tollakkal és szőrrel béleli. A hím a fészekanyag hordásában segédkezik.

A barázdabillegető hangja:

Fészekalja általában 5-6 tojásból áll, melyeket a tojó egymást követő napokon rak le. A kotlás 12-13 napig tart, nagyrészt a tojó ül a tojásokon, de a hím is besegít. A tojásokból kibújó fiókákat a két szülő közösen eteti, a fészket 14-15 napos korukban hagyják el.

Miután elhagyták a fészket, néhány napig még az éjszakát a fészek melletti épületek réseibe húzódva töltik, a kirepüléstől számított második hét végére viszont már teljesen önállóvá válnak, szüleik pedig megkezdik a következő költést.

A barázdabillegető Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Hobbyfotowiki / Licence: CC0 1.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.