barátréce

A barátréce (Aythya ferina) Eurázsia jelentős részén előforduló madár, mely eredetileg a sztyeppzónában számított jellegzetes költőfajnak, de egyre nagyobb területeket hódított meg Nyugat-Európában is.

Hazánkban a leggyakoribb bukórécének számít, azonban állománya így is csak töredéke a tőkés récéének, ráadásul csökkenő tendenciát mutat, európai állománya szintén csökkenő. Magyarországon márciusban és az ősz második felében lehet legnagyobb csapatait megfigyelni

A téli hónapokban, amikor vizeink befagynak, dél-európai telelőhelyeire vonul. Mivel bukóréce, így főként a viszonylag mély vizeket, halastavakat részesíti előnyben. Táplálékát nagyrészt bukva szerzi, hínárt, magvakat, rovarokat hoz fel a víz alól. Télen meghatározók táplálékában a különböző kagylók is.

A kifejlett barátréce testhossza 42-49 cm, szárnyfesztávolsága 72-82 cm, a hím testtömege 750-1 200 gramm, míg a tojóé 650-1 1000 gramm. Nászruhában a gácsér feje barna, háta és oldala szürke, begye és melle fekete.

Nyugalmi ruhában szeme piros, csőrén pedig világoskék sáv látható. A tojó a szeme barna, nászruhában világosabb. Költési időszaka május-június között van, pehelytollakkal bélelt, növényi anyagokból álló fészkét, nyílt vízfelületek közelében, de rejtetten alakítja ki.

Fészekalja jellemzően 8-11 tojásból áll, a fajnál nem ritka, hogy egymás fészkébe tojnak, és több tojó használ egy fészket, sőt más fajokkal is kikeltethetik fiókáikat. Fiókái 23-25 nap kotlás után kelnek ki a tojásokból, röpképessé 7-8 hetes korban válnak.

A barátréce Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.