barátcinege

A barátcinege (Poecile palustris) a széncinege és a kék cinege után a harmadik leggyakoribb cinegefaj Magyarországon. Eurázsia nagy részén elterjedt, többféle erdőtípusban is gyakori. Hazánkban, legnagyobb számban középhegységeink erdeiben él.

A téli időszakban lakott területek közelében is megpillanthatjuk, ilyenkor etetéssel segíthetjük. Megtelepedésének kedvez, a mesterséges madárodú kihelyezése is, bár kisebb eséllyel használja költésre, mint a széncinegék és a kék cinegék, előnyben részesíti a természetes odúkat.

A barátcinege az ismertebb cinege fajoknál egyszerűbb tollazatú, de nem kevésbé kedves látvány. Testhossza 11-12 cm, szárnyfesztávolsága 18-20 cm, testtömege 10-13 gramm. Háta, farka és szárnyai sötétebb, míg hasa és begye világosabb barna. Fehér arcfoltját tarkóig nyúló, fekete sapkája és torokcsíkja fogja közre.

barátcinege

Kép forrása: Pixabay.com

Táplálékának nagy részét a rovarok és hernyók adják, melyeket többnyire a lombkoronaszinten ejt zsákmányul, időnként a talajon is keresgél. Az őszi és téli időszakban, magokat és bogyókat is fogyaszt, fiókáit rovarokkal eteti.

A barátcinege a széncinegénél és a kék cinegénél néhány nappal kezd költeni, első tojásait április elején rakja le. A mohából és szőrből álló fészket a tojó építi, a hím csak nagyon ritkán segít a munkálatokban.

A barátcinege hangja:

Fészekalja 8-11 tojásból áll, a fiókák 14-16 nap kotlás után kelnek ki a tojásból. A fiókanevelés jellemzően 17-20 napig tart, mely során mindkét szülő eteti a népes családot.

Ezt a kedves külsejű kis madarat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1984-ben a többi cinegével együtt „az év madarává” választotta. A barátcinege Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.