etikett címke

Ma már számos olyan eszköz áll rendelkezésünkre, ami megkönnyíti és felgyorsítja a munkánkat. Többek között az etikett címke is idetartozik. A kifejezés a francia eredetű etiquette szóból származik, ami azt jelenti, hogy felirat, cédula.

Az etikett címke régen és ma

Régen a nyomdászatokban az etiquette-et különböző árukra, illetve üvegekre ragasztották. A funkciója kettős volt, egyrészt így esztétikailag jobban néztek ki a termékek, másrészt pedig ezzel jelölték az áruszállító céget, illetve az általa biztosított minőséget.

Eleinte a címkéken tintával tüntették fel az információkat. Ez azonban nem volt időtálló megoldás, a tinta ugyanis érzékenyen reagált a külső hatásokra. Ha például nedvesség érte, akkor rövid időn belül elmaszatolódott. A kézzel történő érintkezés is hasonló hatást váltott ki, ugyanúgy, ahogy az olaj és a savas folyadékok is.

A probléma megoldása érdekében később enyvvel vagy parafinnal lett feliratozva az etikett címke. A tartósság érdekében színtelen gyanta-mázzal kenték be a felületét, ami megóvta a külső hatásoktól.

Ma már teljesen más módon történik a címke feliratozása. A manuális technikák helyett, digitális megoldásokat használnak. Ennek megfelelően az információk nyomtató segítségével kerülnek rá a címkékre.

Az etikett címke típusai

Az etikett címkéknek több fajtája is létezik attól függően, hogy milyen alapanyagból készül. Ez határozza meg a tulajdonságaikat, többek között az ellenállóképességüket. A termékek, raklapok, üveg áruk címkézésekor mindig át kell gondolni, hogy melyik típus lesz a megfelelő választás.

Az úgynevezett Direkt Thermo címkéket nagyon egyszerűen lehet használni, viszont csak beltéren nyújtanak ideális megoldást. A papír alapú címkéket nagyon széleskörűen lehet használni az általános címkézési feladatok ellátására. Szintén beltéren ajánlott a használatuk.

Ha olyan címkéket keresünk, amikkel kültéren is tudunk dolgozni, akkor a műanyagból készülő típusokat kell választani. Ezek remekül ellenállnak az időjárásnak, a nedvességnek, sőt, még a vegyi anyagoknak is.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.