puli

Igen sok mindenre büszkék lehetünk kis hazánkban. Ezek közül is kiemelkedik a méltán világhírű pásztorkutya fajtánk, a puli. Talán nincs is senki e kis honban, aki ne hallott volna még ezekről a jellegzetes szőrzetű, élénk és nagyon okos kutyákról.

Ezt a kiváló adottságokkal rendelkező ebet nagyon gyakran választják házőrző és juhászkutyának itthon és Európa-szerte is. A világ távolabbi helyein is egyre ismertebbé válik.

Ne hagyd, hogy a puli diktáljon!

A puli nagyon könnyen tanítható, hiszen már nagyon régóta az emberek mellett teljesít szolgálatot. Természetesen a Falatozoo.hu állateledel webáruházban beszerezhető jutalomfalatokkal ez még hatékonyabban megy.

Mivel óriási ebben a fajtában a megfelelési vágy, érdemes hát jó sokat és nagyon gyakran dicsérni. Az elismerés ugyanis lételeme ezeknek az együttműködésre törekvő, intelligens állatoknak.

Ám a kezdetektől fogva konzekvensen kell nevelni egy pulit, mert hajlamos lehet még arra is, hogy elkezdje manipulálni a gazdit. Ha az hagyja és nem lép időben.

A rasztás bevándorló a honfoglalókkal érkezett

A puli eredetéről azt tartják, hogy ősei – mint a magyar törzsek – Ázsiából érkeztek a Kárpát-medence vidékére. Talán már a honfoglaló hadakkal együtt. Mivel nagyon nagy a hasonlóság a puli és a tibeti terrier között, sokan rokonságot vélnek felfedezni e két teljesen különálló fajta között. Pedig a másik nagyon okos pásztorkutya, a pumi a legközelebbi rokona a pulinak.

Már 1751-ből vannak olyan írásos emlékek, amelyekben a pulit mint munkakutyát említik. Akkoriban is a juhok és a baromfik terelése volt a fő feladata. Ezt akkor is és azóta is nagy odaadással végzik ezek a rasztafrizurás bátor és agyafúrt teremtmények.

Bátor és odaadó őrző, kiváló családi eb

1935-ben ismerték csak el hivatalosan önálló fajtának a pulit, ekkor indult el célzott tenyésztése is. Mivel ellenállhatatlan és nagyon okos, tanulékony fajta, egyre többen választják családi kutyának.

Bátran védelmez és a gazda iránti hűsége és ragaszkodása példaértékű és közismert. Ellenben az idegenekkel, nagyon tartózkodóan és gyanakvóan tud viselkedni. De egy jól nevelt és kiegyensúlyozott puli soha nem agresszív.

A puli nagyon szereti a gyerekeket. Pont emiatt is nemcsak pásztorkutyának remek, hanem családi kutyának is bátran választható. Ám a városba nem igazán ajánlott a puli, mert sokkal jobban szereti a vidéki életet.

Sokkal jobb, ha őrizni tud valamit, hiszen ez állt korábban a “munkaköri leírásában” is. Ne csodálkozz hát azon, hogy magát a családját is olykor nyájnak tekinti, amelyet meg kell védelmeznie és egyben kell tartania.

Ha egy puli tartása mellett döntesz, fokozottan ügyelj az egészséges táplálására. Az étkeinek legalább 70 százaléka tartalmazzon húst, s csak nagyon minimális vagy semmi gabonát.

Mérd rendszeresen, hiszen a nagy bunda alatt nem látszik, mekkora is a kutyus. Simogasd sokat és ápold egyedülálló szőrzetét.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.