felújítás

A nagyszülőktől örökölt vagy felújítandó állapotban vásárolt házak általában komoly átépítést igényelnek. Nemcsak strukturálisan és esztétikailag kell őket helyrehozni, de az új lakók, azaz családunk igényeihez is igazodniuk kell. Mindez nagy munkát jelent, de a folyamatokat lépésről-lépésre szemlélve már nem is olyan ijesztő a projekt. Lássuk a részleteket!

Felmérés és tervezés

Először is meg kell győződnünk arról, mennyire jelennek meg komoly problémák, vagy inkább csak a kényelem, az esztétika és a praktikum indokolja az átépítést.

Komoly gondok

Ha penész és vizesedés ütötte fel a fejét, akkor a hőszigetelést is újra kell terveznünk, a nyílászárókat kicserélni, illetve a tetővel is biztosan lesz munka. A másik komoly tényező, ha statikai problémákra gyanakszunk. Ezekben az esetekben mindenképpen szakemberrel kell konzultálnunk. Győződjünk meg arról, hogy az előirányozott munkálatok engedélykötelesek vagy sem!

További tervek

Az ideális elosztás érdekében szükség lehet válaszfalak áthelyezésére. Sor kerülhet az elektromos- és vízhálózat korszerűsítésére, hiszen több gépet és komplexebb rendszereket használunk, mint elődeink.

Lehetséges – akár a munkálatok miatt is, hogy nemcsak festésre, de előzetes vakolásra is szükség van. Álmaink házát pedig természetesen csak a burkolatok és a bútorok teljes cseréjével valósíthatjuk meg.

A munkálatok sorrendje és menete

Leggyakrabban egy régi háznál a fenti problémák és igények mind jelentkeznek, ezért a teljes átépítés részleteit tekintjük át pontokban. Természetesen a tervezésen és a felmérésen már túl vagyunk.

1. Válaszfalak áthelyezése

A nemkívánatos válaszfalak eltávolítása az első lépés, s a keletkezett hulladék eltávolítása. Közben figyeljük, van-e valahol szivárgás vagy parazitára utaló nyom. Ezután kialakítjuk az új válaszfalakat a megtervezettek szerint.

2. Víz, villany, gáz és fűtés

Bár nagy költséggel jár, mégis jobban tesszük, ha ezek korszerűsítésére is sort kerítünk. A vízvezetéknél rendszerint elég a felújítás kis módosításokkal. A villanyhálózatot legtöbbször teljesen ki kell cserélni. A fűtéssel kapcsolat cél, hogy modern és családunk számára praktikus legyen.

3. Szigetelés, tető, homlokzat

Csökkenti a rezsit és kényelmet biztosít ezeknek a részeknek a felújítása. A szigetelés kapcsán a nyílászárókat is fontos kicserélni, hiszen ott távozik rengeteg meleg levegő.

4. Burkolatok és falak

Elérkezünk az igazi esztétikát nyújtó részekhez. Kiválaszthatjuk minden helyiség burkolatát, s a falak színét. Így már kialakulóban van a ház hangulata.

5. Bútorok és szaniterek

Az utolsó simítások következnek. Az elavult, megsárgult szaniterek nem higiénikusak, s rossz látványt nyújtanak. Érdemes őket kicserélni. Ugyanez vonatkozik a konyhabútorra, s esetleg a többi berendezésre is.

Ez ránk van bízva, mert akár néhány régi bútort is visszahozhatunk. A lényeg, hogy a rögzítéstechnikával kapcsolatos termékek jó minőségűek legyenek a falra szerelt elemek esetében.

Összefoglalva: Egy igazán régi házat mindenképp át kell építeni beköltözés előtt. Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontok is igazolják ezt. Bár idő- és pénzigényes a folyamat, érdemes nekiállni, alapos tervezés után. A végeredmény egy kényelmes és káprázatos otthon.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.