autógumi

A kagylós kopás egy elsőre érdekes megnevezéssel ellátott jelenségnek számíthat az autógumik kapcsán. Ami fontos vele kapcsolatban, hogy messze nem ideális az, ha már kialakult. Épp ezért fontos ismerni, hogyan is néz ki, és mit lehet tenni ellene. Lássuk is tehát a részleteket.

Hogyan néz ki a kagylós kopás jelensége az autógumiknál?

A kagylós kopás egyrészt egy szemmel is érzékelhető jelenség, másrészt a gumik menetiránynak megfelelő görgetésével is érzékelhetjük. Miközben a kezünket rajta tartjuk az abroncson, értékelhető, hogy a futófelülete nem egyenletesen kopik.

Vagyis nem egy ideális állapot az, amikor a személygumikon egyenlőtlen a kopás, és kagylószerű mintázat alakul ki rajtuk. Kulcsfontosságú ennek megfelelően tudni, hogy mi húzódhat meg a dolog hátterében, illetve mi lehet tenni megoldásként.

Mitől alakulhat ki a gumiabroncsok kagylós kopása?

A legnagyobb esélye annak lehet, hogy a lengéscsillapító lesz a ludas a dologban. Vagyis a kagylós kopás hátterében az állhat, hogy a lengéscsillapító nem megfelelő működése miatt csökken az ellenállás az útfelület egyenetlenségeivel szemben.

Ami nem egy olyan állapot, amire az ember vágyik autósként. Hiszen a kagylós kopás hatására gyakorlatilag borítékolható, hogy csökkenni fog az autógumik tapadása és teljesítményre. Ezenfelül látványra és még hangzásra sem lesznek éppen ideálisak a gumik.

Ugyanis a fentebb említett tapintható rendellenességen túl a kagylós kopás következményeként még furcsa búgó hangot is ki fognak adni útközben. Minél nagyobb sebességgel haladunk, ez annál inkább zavaró körülményt jelenthet.

Mi a megoldás a kagylós kopás ellen?

Kétféle irányban tudunk gondolkodni, illetve választ adni. Az egyik variáció a kopott autógumi cseréje. Ami nem túl jó dolog, hiszen nem igazán lehet már mit tenni ebben a fázisban, csak egy új beszerzése lehet megoldás.

Hiszen ha kopás megtörtént, gyakorlatilag az egyedüli kézenfekvő megoldás a gumiabroncsok cseréje lehet. Ebből pedig mondhatni egyenesen következik, hogyha egy mód van rá, akkor igenis célszerű megelőzni a kagylós kopást.

Ennek a kulcsa pedig az, hogy figyeljük, és rendszeres jelleggel ellenőriztessük a lengéscsillapítók állapotát. Például olyankor, amikor az autó időszakos műszaki vizsgára megy, vagy például szezonális jelleggel kerül elvégzésre az autógumik cseréje.

A felsoroltak mellett időről időre vessünk néhány figyelmes pillantást is a gumikra, illetve legyen éles a fülünk menet közben! Így nemcsak időben felismerhető, hanem akár meg is előzhető a kagylós kopás.

Kép forrása: Getty Images

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.