arany karikagyűrű

Az arany karikagyűrű nagy múltat tudhat magáénak. A kutatók szerint, az elődeink az első karikagyűrűket ie. 4000 körül készítették. Persze azok még nem aranyból készültek. A házastársak kenderből és nádszálakból fonták az összetartozást jelképező ékszereket.

Bár már az ókori Egyiptomban is szorosan kapcsolódott a házasság intézményéhez, csak valamivel később, a görög és a római civilizációban vált hivatalosan is szimbólummá.

Az arany karikagyűrű, mint szimbólum

Nem véletlen, hogy a karikagyűrű vált az egymás iránt érzett szeretet, tisztelet kifejezésének tárgyi eszközévé. A karika, vagyis a kör a gömb kétdimenziós formája.

A gömb az egység, a teljesség és az integritás szimbóluma. Ennek megfelelően a gyűrű kör formája az összetartozást, a soha el nem múlást jelenti a viselőinek.

Azok, akik fogadalmat tesznek arra, hogy örökkön örökké szeretni és segíteni fogják egymást, a gyűrű felhúzásával hivatalosan is megpecsételik az eskütételüket.

Ugyanakkor nemcsak a karikáról kell beszélnünk, amikor az arany gyűrű jelentését taglaljuk, hanem az aranyról is. Természetesen annak is oka van, hogy a karikagyűrűk eredetileg aranyból készültek és még ma is sokan az aranyból készült változatokat választják.

Az arany a legmagasabb szintű tudás, a tapasztalásokból nyert bölcsesség jelképe. A szerelmesek a kezdeti lángolás után, mélyebben is megismerik egymást és megtapasztalják, hogy milyen a másik teljes valójában. Ezzel a tudással mondanak igent egymásnak, egymásra. Az arany ennek a döntésnek a tárgyi kifejeződése, szimbóluma.

Az arany karikagyűrű viselésének szabályai

Az eljegyzési gyűrűt az esküvői ceremónia után a kariagyűrű váltja fel. Régen a kéz negyedik ujját tartották a tiszta ujjnak, innen ered, hogy ezen viseljük a házasságot jelképező ékszert. Más elmélet szerint, a negyedik ujj a Naphoz kapcsolódik, ezért kezdték el ott hordani.

A hagyomány szerint a karikagyűrűt a bal kézen kell viselni, mert így közelebb van a szívhez. A gyakorlat azonban felülírta ezt a szokást, legalábbis, ami minket, magyarokat illet. Mi a jobb kézen hordjuk és már az esküvői ceremónián is erre a kézre kerül.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.