apró partfutó

Az apró partfutó (Calidris minuta) az eurázsiai tundrák költőmadara, hazánkban a második leggyakoribb partfutó, melyet a szikes tavakon, lecsapolt halastavakon, árasztások kopár foltjain és zátonyokon figyelhetünk meg. Állománya stabilnak mondható.

Rendszeres őszi és tavaszi átvonuló, gyakran csapatostól, máskor, különféle partimadarak társaságában pillanthatjuk meg. Őszi vonulásának csúcspontja szeptember második felében van, míg a tavaszié április végén és májusban. A telet többnyire Afrikában és Indiában vészeli át.

A kifejlett apró partfutó testhossza 12-14 cm, szárnyfesztávolsága 34-37 cm, testtömege pedig 18-30 gramm. A fiatal madarakat a hátukon lévő fehér V mintázatról ismerhetjük fel. Az idősebb példányok nyáron vörhenyesbarnák, hasuk fehér, télen mellük is fehér. Lábuk és csőrük mindig fekete színű.

Nagyrészt kisebb rovarokkal és lárváikkal, valamint rákokkal és férgekkel táplálkozik. Emellett puhatestűeket és némi növényi eredetű táplálékot is fogyaszt. Fészke rendkívül egyszerű, többnyire egy földbe kapart mélyedés.

Fészekalja jellemzően 4 tojásból áll, melyeken a 20-21 napig tartó kotlás során a szülők felváltva ülnek. Fiókái fészekhagyók. Az apró partfutó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.