férfi ruházat üzlet

Függetlenül attól, hogy egy fügefa leveléből, vagy állati bőrből készült az emberiség legelső ruhadarabja, elmondható, hogy hatalmas fejlődésen esett át az öltözködés.

Végül is, ha jól belegondolunk volt rá ideje. Abban biztosak lehetünk, hogy eleinte nem a ruha színe, vagy szabása volt az elsődleges, hanem az, hogy bizonyos védelmi funkciókat ellásson. A történelem során természetesen olyan is előfordult, hogy a ruházat adott rangot, vagy előjogot jelzett.

Az uralkodók például az öltözetüket különféle szimbolikus kiegészítőkkel viselték, hogy már messziről kitűnjenek a tömegből. A korona például hideg ellen nem volt hatékony, viszont sok más szempontból komoly előnyöket jelentett a viselése.

Az öltözetünk funkciói

Az emberi prüdéria az idők és az egyének szempontjából mindig eltérő volt a történelem során. Ettől függetlenül elmondható, hogy az öltözködés egyik kulcsfontosságú funkciója testünk egy részének eltakarása.

A takarás mellett a ruházat másik funkciója, a különféle körülmények közötti védelem. A zordabb éghajlati viszonyok megkövetelik a ruházatunktól, hogy ne fázzunk benne.

Emellett pedig ott van a mechanikus védelem is, amiről mondjuk a középkor lovagjai, de napjaink fizikai munkát ellátó szakemberei is tudnának mesélni. A páncélzat esetében már az aláöltözet is elég nehéz és kényelmetlen volt, ráadásul nyáron pokoli meleg lehetett.

A praktikusság itt is felülírta a külcsínt. Az elsődleges funkciója nem az udvarhölgyek előtti díszes parolázás volt, hanem az illető felé száguldó fegyver csapások elleni hatékony védelem biztosítása.

Ha ugrunk pár évet előre, az űrhajósok szkafanderének sem az a lényege, hogy magára vonja az ellenkező nem tekintetét a világűrben, vagy kiemelje az alakunkat, hanem az, hogy életben tartson a különleges körülmények között.

Számtalan hétköznapi, és szélsőséges példa hozható fel a megfelelő öltözék viselésére, ami akár élettani hatással is lehet ránk.

Az egyszerű hétköznapok

nagyméretű férfi ruha

Kép forrása: Freepik.com

Ha éppen nem űrutazunk, búvárkodunk, vagy láncos buzogánnyal hadonászunk, akkor nem szükségesek olyan ruhadarabokat viselnünk, amelyek funkciója, hogy életben tartsanak minket. Ebben az esetben előtérbe kerülhet a kényelem, és a megjelenés.

A kényelem egy befelé irányuló hatás, ahol a ruháink anyaga, szellőzése, szabása a meghatározó. Lehet bármilyen rafinált kialakítása egy ingnek, ha dörzsöli a bőrünket, és képtelen vagyunk benne kibírni egy húzósabb munkanapot.

Teljesen mindegy, hogy mennyire emeli ki a bicepszet, és mennyire rejti el a pocakot, ha nem szellőzik rendesen, és rosszul érezzük magunkat benne. Az anyag pedig lehet bármennyire minőségi, ha méretben nem passzol. Nadrág esetében azért nem hátrány, ha könnyen mozgunk benne.

Ha magabiztosan le merünk benne guggolni, anélkül, hogy katasztrófától kellene tartanunk. Mindezek mellett ott van még a lélek, az önbecsülés is. Ha mondjuk nem vagyunk kibékülve az öltözékünk színével, akkor nem fogjuk magunkat jól, magabiztosan érezni benne.

Bizony, még a „szellemi közérzetünkre” is hatással van az öltözékünk. Nincs rá igazán magyarázat, hiába stimmel minden egy sárga ruhadarabbal, ha képtelenek vagyunk elviselni magunkon a sárga színt.

Folyamatosan ott fog motoszkálni bennünk, hogy mindenki minket néz, megjegyzéseket tesznek ránk, megmosolyognak érte. Még akkor is, ha ez valójában nincs így. Aki átélt már hasonlót, az tudja, hogy egy ilyen apróság rányomhatja az egész napunkra a bélyegét, ezért nem érdemes vele hazardírozni.

Optimális csillagállás mellet, ha minden klappol a ruházatunkkal, akkor komfortosan mozgunk benne, jól érezzük magunkat, és az önbizalommal sincs gond.

A kisugárzásunkon is hatalmasat lendít a külvilág felé, ha elégedettek vagyunk magunkkal. Az öltözködés ugyanis egyértelmű jeleket küld a környezetünk felé. Amikor ránézünk egy ismeretlenre, ezekből a jelekből (is) alakítjuk ki a véleményünket róla és különféle következtetéseket vonunk le általuk.

Láthatjuk igényesnek, piperkőcnek, elegánsnak, stílusosnak, merésznek, jó módúnak, stb.. Adott öltözéke alapján számtalan tulajdonságot társítunk az illetőhöz. Egy zakó lehet bármilyen tökéletes szabású, ha nem illik az alkalomhoz.

Szélsőséges példával élve, ha egy túrán jelenünk meg benne, valószínűleg furán fognak ránk nézni mindazok, akiket egyébként lenyűgöznénk vele egy színházban. Éppen ezért fontos hozzátenni az öltözékünk hatásainak elemzéséhez a megfelelő alkalmat is.

2 XL felett sem kell lemondani a kényelemről

férfi ing 2xl felett

Kép forrása: Freepik.com

Nem minden ember konfekció méret, és sajnos sokszor szembesülhetünk azzal a problémával, hogy 2 vagy 3 XL-es méret esetén már igencsak szegényes a boltok kínálata, e felett pedig szinte nem is találunk semmit.

Azok, akiknek ilyen méretre van szükségük, roppant nehéz helyzetben vannak és előbb vagy utóbb elérik azt a szintet, amikor már minden mindegy, csak jó legyen a méret. Ez pedig így nagyon nem jó, mert ha a nadrág választ minket, nem pedig mi a nadrágot, akkor bizony nem fogjuk magunkat jól érezni benne!

Érdemes hát olyan üzletet keresni, ahol kifejezetten gondolnak a méretesebb férfiakra is! Szerencsére ma már találunk olyan üzleteket, ahol nem csak a minta, a szín és ruha típusok között van széles választék, de méretben is!

Ennek köszönhetően a ruhavásárlás eddigi konstans nyűgje, legyen szó akár nadrágról, akár ingről, pólóról, vagy bármilyen ruhaneműről, végre megoldódik. Még egy tipp a végére, ha a kényelmesebb netes rendelés mellett döntenél, mindig használd a mérettáblázatot.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudomány

Comments are closed.