WordPress

A WordPress egy népszerű és könnyen használható tartalomkezelő rendszer, amely segítségével számos weboldal készül. A WordPress oldalak sebessége azonban nemcsak a felhasználói élményt, hanem a keresőoptimalizálást és a konverziós arányt is befolyásolja.

Egy lassú weboldal elriaszthatja a látogatókat, csökkentheti a forgalmat és az eladásokat, valamint hátrányosan érintheti a weboldal rangsorolását a keresőmotorokban.

De mi is számít lassúnak egy weboldal esetében? A Google szerint egy weboldalnak 3 másodpercen belül be kell töltenie, különben a látogatók 53%-a elhagyja azt.

Egy másik kutatás szerint egy másodperces késleltetés a betöltési időben akár 7%-kal is csökkentheti a konverziós arányt. Tehát fontos, hogy optimalizáljuk a WordPress oldalaink sebességét, és minimalizáljuk azokat a tényezőket, amelyek lassíthatják azokat.

De mik is ezek a tényezők? A WordPress oldalak sebességét számos dolog befolyásolhatja, de ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakoribb lassító tényezőket.

A webtárhely szolgáltató

A webtárhely szolgáltató nagy szerepet játszik a weboldal sebességében. Egy alacsony minőségű tárhely szolgáltatás lelassíthatja a weboldalt, míg egy magas minőségű tárhely szolgáltatás felgyorsíthatja azt. Fontos, hogy egy megbízható, gyors és biztonságos tárhelyt válasszunk, amely megfelel a WordPress oldalunk igényeinek.

Például ha sok látogatónk van világszerte, akkor érdemes egy olyan tárhely szolgáltatót választani, amelynek több adatközpontja van különböző földrajzi régiókban, vagy amelyik tartalomszolgáltató hálózatot (CDN) használ a weboldal tartalmának gyorsabb kiszolgálására.

A WordPress sablon

A WordPress téma vagy sablon határozza meg a weboldal kinézetét és funkcionalitás egy részét. Egy rosszul megírt vagy túl sok fölösleges funkcióval rendelkező téma lelassíthatja a weboldalt, mivel több erőforrást igényel a betöltéshez. Fontos, hogy egy egyszerű, könnyű és optimalizált témát válasszunk, amelyik nem tartalmaz olyan felesleges kódot vagy funkciókat, amelyekre nincs szükségünk.

Például ha nem használunk animációkat vagy időpontfoglalást a weboldalon, akkor kerüljük azokat a sablonokat, amelyekbe ezek alapértelmezetten be vannak építve.

A WordPress bővítmények

A WordPress bővítmények lehetővé teszik, hogy extra funkciókat adjunk hozzá a weboldalunkhoz. Egy jól megírt és hasznos bővítmény javíthatja a weboldal teljesítményét és élményét, de egy rosszul megírt vagy felesleges bővítmény lelassíthatja azt.

Fontos, hogy csak azokat a bővítményeket telepítsük és aktiváljuk, amelyekre valóban szükségünk van, és rendszeresen frissítsük és ellenőrizzük őket. Például ha nem használunk kapcsolatfelvételi űrlapot a weboldalon, akkor nincs szükségünk egy kapcsolatfelvételi űrlap bővítményre. Ha pedig használunk egy ilyen bővítményt, akkor válasszunk egy olyat, amelyik gyors és biztonságos.

Ezen felül érdemes még odafigyelni arra is, hogy a bővítmények ne üssék egymást, azaz, ha már van olyan bővítményünk, amely részben lefedi az adott funkciót, akkor ne telepítsünk olyat, ami szintén ugyanezt a célt látja el. Törekedjünk a minél kevesebb bővítmény telepítésére.

A weboldal tartalma

A weboldal tartalma magában foglalja a szöveget, a képeket, a videókat, az ikonokat, a betűtípusokat és egyéb elemeket, amelyek megjelennek a weboldalon. A weboldal tartalma befolyásolja a weboldal méretét és betöltési idejét.

Fontos, hogy optimalizáljuk a weboldal tartalmát, hogy csökkentsük a méretét és gyorsabbá tegyük a betöltését. Például ha használunk képeket a weboldalon, akkor tömörítsük és méretezzük át őket, hogy ne legyenek túl nagyok vagy túl részletesek.

Ha használunk videókat a weboldalon, akkor ne töltsük fel őket közvetlenül a WordPress-be, hanem használjunk egy külső videó megosztó platformot, mint például a YouTube vagy a Vimeo.

Ezeken felül érdemes fontolóra venni a következő generációs formátumokat, mint például a webp-t, amely kiváló minőséget, de kisebb méretet kínál.

A látogatók internet sebessége

A látogatók internet sebessége az egyetlen tényező, amelyen nem tudunk változtatni, de befolyásolja a weboldal sebességét. Ha a látogatók lassú internet kapcsolattal rendelkeznek, akkor a weboldal is lassabban fog betöltődni számukra.

Ezért fontos, hogy optimalizáljuk a weboldalt úgy, hogy minél kevesebb adatot kelljen letölteniük a látogatóknak. Például ha tartalomszolgáltató hálózatot (CDN) használunk, akkor a weboldal tartalmát olyan adatközpontból szolgáltathatjuk, amelyik a látogatóhoz legközelebb van.

Végszó

A WordPress oldalak sebességének optimalizálása tehát egy fontos feladat, amely sok tényezőtől függ. A fent említett tényezők mellett még sok más dolog is befolyásolhatja a weboldal sebességét, mint például a WordPress verziója, az adatbázis mérete és állapota, az egyéni kódok minősége és mennyisége stb. A WordPress gyorsításáról, avagy sebességoptimalizációjáról itt olvashatsz bővebben.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.