tapétázás

Ha egy kicsit fel akarjuk dobni, hangulatosabbá akarjuk tenni a belső tereket, akkor érdemes a falfestés mellett dönteni. Ugyanakkor manapság sokan inkább a tapétázás mellett szavaznak.

Ez pedig nem is meglepő, ugyanis ez is egy remek faldíszítési mód, aminek több száz éves hagyománya van. A tapétázott falak sokkal melegebb hatásúak, mint a sima festettek, ráadásul különleges textúrát is kölcsönözhetnek nekik – gondolunk itt például a fűrészporos vagy a dombornyomott változatokra.

Bármelyiket könnyen felragaszthatjuk, ehhez csak a MesterekFutára tapétaragasztóinak egyikére van szükségünk. Ha pedig szeretnénk, akkor bátran átfesthetjük akár többször is. Mostani cikkünkben ezt a témát fogjuk egy kicsit részletesebben tárgyalni.

Milyen állapotú a tapétánk?

Ha nem egy újonnan felhelyezett tapétáról van szó, akkor mindenekelőtt azt kell megnéznünk, hogy milyen állapotban van. Ha azt látjuk, hogy el van öregedve vagy néhol kezd már lejönni, akkor mindenképpen érdemes a csere mellett dönteni. Ez esetben tehát magával a fal tapétázásával kell kezdeni a munkát.

Először mérjük le a falat, hogy tudjuk, mennyi tapétára lesz szükségünk. A mennyiséget tekintve érdemes inkább többet vásárolnunk, különösen, ha a tapétacsíkok egymás mellett egy összefüggő dombornyomott mintát alkotnak. Ez esetben az összeillesztés miatt szükség lehet nagyobb mennyiségben vásárolni belőle.

Egy kifejezetten erre a célra való ragasztóra is szükség lesz a munkához, amit először be kell keverni, majd 5-15 perces pihentetési idő után fel kell vinni hengerrel vagy ecsettel a falra. A tökéletes tapadás érdekében a tapétát el kell simítanunk.

A tapétafestés egyszerűbb, mint hinnénk

Ha fent van a tapéta, és a ragasztó megszáradt, jöhet a festés! Tulajdonképpen ugyanúgy kell elvégezni ezt a lépést, mintha sima falat festenénk. Először le kell alapozni a felületet, majd fel kell vinni a kiválasztott árnyalatú fedőfestéket. Érdemes két rétegben dolgozni, hogy tökéletes végeredményt kapjunk.

Később bátran átfesthetjük

Még a kedvenc színárnyalatainkkal is előfordulhat, hogy idővel megunjuk őket, és helyettük más színeket látnánk a falakon. Ez esetben nem kell újratapétázni, csak annyi a dolgunk, hogy ismét lealapozzuk és lefessük. Feltéve persze, ha a tapéta sehol nem kezd feljönni, leperegni a falról – ezért fontos, hogy precíz munkát végezzünk a felhelyezésekor.

Ízlések és pofonok, hogy a falfestést vagy a tapétázást választjuk-e, ha egy kicsit hangulatosabbá szeretnénk tenni az otthonunkat. Azzal viszont érdemes tisztában lennünk, hogy ez a két technika nem zárja ki egymást.

Ha festhető tapétát választunk, akkor bármilyen színűre lefesthetjük, ha pedig idővel megunjuk a színt, akkor át is lehet festeni. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, különösen, ha hozzávesszük azt is, hogy nemcsak sima, hanem texturált felületű tapétákat is használhatunk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.