szilva

A szilva egy méltán közkedvelt, jótékony hatásairól is finom ízéről egyaránt jól ismert gyümölcs. Mivel könnyen keresztezhető, sok fajtája ismert, így pedig ízben, színben és formában is rendkívül változatos. Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak e különleges gyümölcs fogyasztásának és mitől annyira egészséges a szilva!

Általánosságban a szilváról

A szilva egy csonthéjas gyümölcs, amely a rózsafélék családjába tartozik. Érése már júliusban megkezdődik és egészen októberig frissen szedhető, az általában 7-10 méter magasra nyúló fákról. A szilvafa nagyon szívós, egyes fajtái igazán jól tűrik a hideg teleket.

A rajta termő illatos, ínycsiklandó gyümölcsök pedig kifejezetten egészségesek. Valójában nagyon alacsony a gondozási igénye, így akár kezdő kertészek is könnyedén, sikerrel termeszthetnek szilván a saját udvarukon.

Milyen jótékony hatásai vannak a szilvának?

Számos jótékony hatása ismert ennek a gyümölcsnek, amiért rendszeres fogyasztása főleg az őszi, téli időszakban kifejezetten javallott. A húsos gyümölcs kifejezetten kalóriaszegény, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Köztudott, hogy a benne található rost, szorbit és szatén elősegíti az emésztőrendszer anyagcseréjét. Ezenfelül remek C-, K-, és A-vitamin, béta-karotin, magnézium és kálium forrás, valamint tartalmaz vasat és fluoridot is. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatása van a látásra, a bőrre, valamint a nyálkahártyák egészséges megőrzésére is. Emellett igen komoly mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat is, mint például a lutein vagy a zeaxanthinul cryptoxanthinul.

Ezek olyan összetevők, amelyek hozzájárulnak a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harchoz, ez pedig nagyon lényeges szerepet tölt be az öregedés megakadályozásában.

Fontos hozzátenni mindehhez, hogy a nyers szilvát a fokozott hasmenés veszélye miatt óvatosan kell fogyasztani. Emellett mivel a héjának magas a cellulóztartalma, érdemes alaposan megrágni, mielőtt lenyelnénk.

A népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis megfigyelések szerint csökkenti a köszvényesek és reumások panaszait, emellett jótékony a hatása a vese- és májbetegek számára is.

Nyugtató hatású, ugyanakkor elűzi a fáradtságot és segíti az idegrendszer megfelelő működését is. Egyesek szerint pedig még a lázat is képes csökkenteni. Vagyis elképesztően sokrétűek a pozitív hatásai, egy valódi vitamin bomba, amelynek fogyasztása gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott.

A saját termés a legfinomabb

Amellett, hogy a saját magunk által termelt gyümölcsök elképesztően finomak, ahhoz fogható érzés pedig a világon, nincs, amikor a kertben járva-kelve a saját fánkról emelhetünk le egy-egy finomságot, ez a legegészségesebb is.

Ugyanis pontosan tudja a kert tulajdonosa, hogy milyen szerekkel kezelte a fát, vagyis szervezetre káros anyaggal garantáltan nem érintkezett a szilva. Vagyis nem kérdés, hogy mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a finomságot.

A legjobb, ha mindezt nyersen tesszük, bár a konyhában való felhasználási módjai igen szélesek. Lekvárok, befőttek, sütemények és levesek is készülhetnek belőle. Vagyis nem kérdés, hogy mindezen szempontokat figyelembe véve, van helye az asztalunkon a szilvának.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.