szakáll

Kinek mi jut eszébe először a szakállról? A legtöbbeknek a férfiasság, de akadnak olyanok, akiket taszít a jelenléte. Pedig megvan az oka, hogy régebben miért volt szinte minden férfinak szakálla. Az viszont biztos, hogy senkinek nem jutna eszébe a verekedéshez kötni, pedig a tudomány szerint nem ártana, hiszen kezdetben teljesen más funkcióval rendelkezett.

Ebben a cikkben a szakáll evolúciós szerepével foglalkozunk egy kicsit részletesebben.

A szakáll története

A szőrzetnek több funkciója van, nem véletlen, hogy a testünk szinte minden szegletében megtalálható. Sok esetben véd a napsugárzástól, télen melegít, nyáron pedig hűt. A szakáll alatt a bőr hidratált marad, ráadásul a számtalan stílus lehetővé teszi, hogy a férfiak könnyedén változtassanak a külsejükön.

Anno még az ókori Egyiptomban a magas pozíciót jelképezte. Ott vörösre festették, göndörítették, míg Kínában inkább az erő és a bátorság szimbóluma volt. Gondoljunk csak bele, hogy már a bibliai alakok is hosszú szakállt hordtak, akik pedig a mai napig tartják magukat a Mózes könyvében leírtakhoz, azok ma sem nyírnak bele a szakállukba.

Ami a remetéket illeti, ők a világtól való elvonulásukat mutatták meg vele, itthon viszont teljesen máshogy alakult a szakáll története. Az 1500-as években csak az a férfi növeszthette meg, aki már házas volt. A történelem során ráadásul az arcszőrzet sokszor még a politikai hovatartozást is kifejezte, mint például Kossuth szakálla.

Az ápolás azonban minden esetben fontos volt. Akkoriban ez egy kicsit másként zajlott mint ma, hiszen akkor még nem állt rendelkezésre ennyi féle és fajta termék.

Védelmet ad a többi hímmel szemben?

Charles Darwin egy teljesen új szintre emelte a szakállról való elmélkedés kérdését. Megfigyelte ugyanis, hogy a hím oroszlánok sörénye védelmet jelent abban az esetben, ha valaki torkon ragadná őket.

Úgy vélte, hogy a férfiak esetében ugyanez a helyzet, hogy amikor a riválisok a területért és a zsákmányért, nőstényekért küzdenek, akkor a szőrzet védelmet ad.

Egy új tanulmány megerősíti Darwin elképzelését, amelyből kiderül, hogy  a szakáll az arcra, valamint az állkapocsra mért ütéstől óvja meg a tulajdonosát.

Ez azt jelenti, hogy verekedésre és ütésre vagyunk hivatottak?

Az említett kutatásban azt állítják, hogy az öklünk alakja, valamint az arcunk formája alapján arra lettünk tervezve, hogy ütéseket adjunk és kapjunk. Nem véletlen tehát, hogy a szakáll szinte minden esetben a férfiasságot és az agresszivitást jelképezte.

Az elméletet le is tesztelték, de mivel nem volt tesztalany, aki ingyen végrehajtotta volna ezt, így emberi fejet formáló bábokat készítettek és arra vittek be ütéseket. Kiderült, hogy a szőrzet lassítja az állkapocs felé érkező ütések energiáját, csökken általa az ütési erő, az ember nagyobb eséllyel marad talpon.

A szakáll tehát minden esetben fontos, bár manapság inkább a férfiak sajátos stílusát jelképezi, amit megfelelő ápolással remekül karban lehet tartani.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.