fecskefarkú lepke

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin a nyári időszakban két látványos pillangófajjal is találkozhatunk: a kardoslepkével és a fecskefarkú lepkével.

Magyarországon csaknem 500 lepkefaj honos, pillangóból azonban alig néhány faj található meg a hazai tájakon. A pillangók közül a legnagyobbak és a leglátványosabbak a kardoslepkék és a fecskefarkú lepkék.

Mindkét faj egyedei 50-75 milliméter hosszúak és a színezetük is hasonlóan világos, fekete mintázattal. A kardoslepkének azonban jellegzetes, elcsúcsosodó első szárnyai vannak, melyeket hosszanti csíkok díszítenek. A fecskefarkú lepke első szárnyai lekerekítettebbek és kis foltok vannak rajtuk.

kardoslepke

Kardoslepke / Kép forrása: Pixabay.com

A kardoslepke tápnövénye elsősorban a kökény és a törpemandula, ezen táplálkoznak a hernyói. A fecskefarkú lepke petéit ernyős növényekre (kocsord fajokra, kaporra, köményre) rakja, itt táplálkoznak a hernyói egészen az imágóvá válásukig.

Mindkét pillangófajnak két nemzedéke van. A kardoslepkék első nemzedéke április-májusban, a fecskefarkúaké júniusban, esetleg július legelején repül ki. A második nemzeték általában augusztusban repül ki, de a kardoslepkék esetében ez áthúzódhat szeptemberre is.

A fecskefarkú lepkék általában már augusztus közepén eltűnnek a pusztákról, kardoslepkéket azonban kedvező időjárás esetén még szeptember közepén is láthatunk.

Képek forrása: Pixabay.com; A kiemelt képen a fecskefarkú lepke látható.

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.