munkahelyi baleset

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben hazánkban 21591 munkahelyi baleset történt, melyek közül 84 volt halálos.

A legveszélyeztetettebbek az építőiparban dolgozók, itt a legmagasabb a halálos áldozatok száma. 26-an haltak meg építkezéseken és 983-an szenvedtek nem halálos kimenetelű sérülést.

Az építőiparban van még tennivaló a munkavédelem tekintetében, a statisztikák azt mutatják, hogy a teheremelő gépek több mint negyven százaléka, a kisfeszültségű berendezések negyede, a földmunkagépek ötöde szabálytalan körülmények között üzemelt. A munkavállalók esetében ugyan 10-ből 9-nek volt megfelelő védősisakja, azonban a dolgozók közel harmada ezt nem használta.

Kockázatbecslés, tűzvédelem, munkavédelem

A munka világában számos kockázati tényező nehezíti a mindennapokat, ezeket azonban lehet minimalizálni és sok esetben ki is lehet küszöbölni. Ezért is kötelező a cégek számára a kockázatértékelés, vagyis kockázatbecslés elvégzése. Aminek az a lényege, hogy tisztában legyünk a munkahelyi kockázatokkal és lehetőség szerint ezeket minimalizáljuk.

Amikor elkezdünk egy új munkahelyen dolgozni, bizonyára részt veszünk munkavédelmi oktatáson és tűzvédelmi oktatáson. Ezek fontos dolgok, mert a biztonságunkat, egészségünk védelmét, a biztonságos munkavégzést szolgálják.

A munkavédelmi oktatás célja, hogy a munkavállaló rendelkezzen a biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, a tűzvédelmi oktatás pedig a tűzvédelmi szabályzat megismeréséről szól.

Ha a tanult szabályokat betartjuk, ha az előírásoknak megfelelően végezzük munkánkat, a balesetek elkerülhetők.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.