mountain bike előnyök

Lehet, hogy rendszeresen mountain bike-ozol, de nem mindenki ismeri az általa nyújtott egészségügyi előnyöket. Az alábbiakban tehát arról lesz szó, hogy számos nagyszerű előnyre tehetsz szert, ha hegyikerékpározol.

A mountain bike-ozás az elmúlt évtizedekben is az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb szabadtéri tevékenységgé fejlődött. A hegyikerékpározás nemcsak a kikapcsolódást szolgálja, hanem egészségügyi célokat is.

Mivel az olyan egészségügyi problémák, mint a szívbetegségek, az elhízás, a cukorbetegség stb. egyre nagyobb méreteket öltenek, a fizikai fittség, jellemzően a szabadtéri testmozgás, egyre fontosabbá válik mindannyiunk egészsége szempontjából.

A hegyikerékpározás 8 egészségügyi előnye

Nagyszerű, egész testre kiterjedő edzés

Biztos, hogy könnyen felismered a kerékpározás szerelmeseinek vádliizmait. Azt azonban talán észre sem veszed, hogy a hegyi kerékpározás során szinte az összes izomcsoportodat használod.

Nyilvánvaló, hogy a kerékpározás nagyszerű testmozgás, amely erős combokat, lábakat és vádlikat épít, ami feszes feneket eredményez. Emellett a törzs- és hasizmokat is erősítheti, mivel kerékpározás közben egyenesen kell maradni. A dombokon való felfelé haladás vagy a kanyarok manőverezése során a felsőtest izomcsoportjait is erősíti.

Javítja a szív egészségét

Mint azt talán mindannyian tudjuk, rendszeres edzéssel javíthatjuk a szív vagy a szív- és érrendszer egészségét. A Brit Orvosi Szövetség tanulmánya szerint a heti legalább 20 mérföldes kerékpározás körülbelül 50%-kal csökkentheti a szívinfarktusos megbetegedés lehetőségét.

Mivel a hegyi kerékpározás a tested számos izomcsoportját igénybe veszi, amelyek működéséhez sok oxigénre van szükség, így a szíved egyenletesebben fog működni. Ennek eredményeképpen 3-7 százalékkal emeli a szíved egészségét.

Csökkenti az ízületekre nehezedő stresszt

A mountain bike-ozás alacsony terhelésű szabadtéri sportnak számít. Ez azt jelenti, hogy az ízületeid kevésbé lesznek megterhelve, mint más aerob gyakorlatok, például az úszás vagy a futás során.

Azok számára, akik nem tudják, a hegyikerékpározás is egyfajta nem terheléses sport. Más szóval, amikor a kerékpárra ülve tekersz, kisebb nyomás nehezedik az általános ízületekre, és csökken a sérülések kockázata.

Fogyás

Akár magas, akár alacsony intenzitással biciklizel, mindig, amikor kerékpározol, néhány centimétert veszíthetsz a derék szélességből. A hegyikerékpározás során óránként körülbelül 600 vagy 800 kalóriát égethetsz el.

Az elégetett kalóriák száma még magasabb is lehet, ha magas intenzitáson tekersz. Ha rendszeresebben tekersz MTB kerékpárral, a súlyod gyorsan változni fog.

Jobb testtartás

Minden egyes kilométerrel, amit kerékpározol, a törzsed, a lábad és a karod izomcsoportjait készíted. Ezáltal egy bizonyos ideig tartó kerékpározás után javulhat a testtartásod.

Csökkenti a betegségek kockázatát

A rendszeres ésszerű testmozgás közismerten jó módja annak, hogy beindítsa az immunrendszert, és egészségesebbé tegyen. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatása szerint azok, akik naponta körülbelül 30 percet és hetente 5 napot tekernek, kisebb valószínűséggel lesznek betegek, mint azok, akik nem kerékpároznak.

Ráadásul a hegyi kerékpározás csökkentheti a mellrák előfordulását a nőknél, ha rendszeresen bicikliznek.

Csökkentett stressz és javított mentális jólét

A testmozgás minden fajtája javíthatja a mentális egészséget és a jólétet. Mi több, a szervezeted több endorfint szabadít fel, miután befejezted a biciklizést. Ez a hormon boldogabbá tehet, jobban érzi magát, jobban érzi magát és a körülötte lévő dolgokat. Mi több, enyhítheti a fájdalmat és a stresszt.

Fokozza az egyensúlyt és a koordinációs képességet

A szobakerékpározással ellentétben a hegyikerékpározás egyfajta dinamikus tevékenység. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan alkalmazkodni kell a különböző terepviszonyokhoz, emelkedőkhöz és lejtőkhöz.

A hegyikerékpáron való stabil és biztonságos tartózkodás nemcsak az ütközéstől véd meg, hanem javítja az idegpályákat és erősíti az izmokat. Az egyensúly és a koordináció az agy, az izmok, az érzékszervek és az idegrendszer különböző erőforrásainak igénybevételét igényli.

Ha ezeket a rendszereket aktívan tudod tartani, az segíthet megelőzni az öregedési hibákat, és csökkentheti az esésekből eredő sérülések lehetőségét, amikor idősebb leszel.

Az agy teljesítményének javítása

Agysejtek épülnek a folyamatos igénybevételnek köszönhetően. Folyamatosan friss oxigén áramlik a testbe és ez rendkívül jó hatással van a mentális folyamatokra. Fokozódhat az oxigén- és véráramlás az agyban, ami aktiválja és generálja a receptorokat. Ennek eredményeként megelőzheted az Alzheimer-kórt.

Jobb alvásminőség

Lehet, hogy fáradtnak és kimerültnek érzed magad közvetlenül a kerékpározás után. Ez azonban végül az éjszakai alváshoz szükséges jobb regeneráló alvást eredményez. A hegyikerékpározás csökkentheti a kortizolszintet, egyfajta szteroid hormont, amely ébren tart minket.

Szabadtéri sportként a hegyikerékpározás révén napfénynek leszel kitéve, így a szervezet természetes cirkadián ébredési/alvási ciklusa megmarad.

Számos jótékony hatása miatt a mountain bike-ozás megfizethetetlen élmény, úgyhogy ha érdekel egy szuper kerékpár, akkor nézd meg a férfi mountain bike árakat egy webáruházban.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.