közösségi média

A közösségi média használata manapság már teljesen hétköznapi cselekvésnek számít. Az egészen fiatal, és az idősebb korosztály is előszeretettel alkalmazza a mindennapok során ezeket a felületeket. Elsősorban kapcsolattartásra, másodsorban a velünk történt események megosztására használjuk.

Ezek az alkalmazások rendkívül hasznosak lehetnek, amennyiben odafigyelünk a megfelelő használatra. Lehetővé teszik a családtagok, rokonok és barátok közötti gyors, interaktív kapcsolattartást több ezer kilométeres távolság esetén is.

Emellett segíthet a kreativitás fejlesztésében, alkalmas az ismeretek bővítésére,  inspirálhat és motiválhat, valamint segíthet a hasonló érdeklődésű egyének egymásra találásában is.

Az alkalmazásokban rejlő veszélyek:

közösségi média

Kép forrása: Pexels.com

Pozitív oldala mellett azonban a negatívumokkal is szembe kell néznie a felhasználóknak. Használata minden nap kihívások elé állíthat minket, hiszen folyamatos nyomást érezhetünk a bejegyzések és fényképek megosztása miatt.

A trendek ösztönözhetnek minket a történések megosztására, azonban a like vadászat, és a népszerűség iránti vágy miatt depressziót is okozhat, ha nem a várt visszacsatolást kapjuk.

A legveszélyeztetettebb generáció a fiatalok, hiszen számukra az önkifejezés, a véleménynyilvánítás legfőbb formája, nem mellesleg a felhasználók jelentős részét ők teszik ki. Az online lét hátránya azonban, hogy minden, amit online végzünk nyilvános és állandó, onnan már le nem törölhető.

Ahogy a mondás is tartja “ami egyszer felkerül az internetre, az ott is marad!”, aminek azonban hosszú távon nem feltétlen lesz jó hatása. Amit 10-15 éves korunkban jónak tartunk, és véleményünkkel egyezik, azt később 5-10 év múlva már nem feltétlen tartjuk reálisnak, sőt, olykor kellemetlen szituációba is keveredhetünk miatta.

Habár a közösségi oldalak minimális életkort szabnak a felhasználóknak, ezt teljes bizonyossággal nyomon követni nem lehet, így egészen fiatal gyermekek is felkerülnek ebbe a közösségbe, aminek rájuk nézve különösen sok veszélye lehet.

A közösségi médiában látott, hallott, tapasztalt dolgok pszichológiailag is megterhelő mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek egyaránt. Sok esetben a feltöltött fényképek és bejegyzések nem tükrözik a valóságot, megtévesztőek lehetnek és hamis példaként állhatnak előttünk. A FOMO, azaz a kimaradástól való félelem pedig tovább erősítheti a függőség állapotát.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a nem megfelelő biztonsággal használt internet veszélyeit is érdemes megemlíteni, amelynek következménye az adathalászat, valamint az adat- és személyiséglopás is.

A megfelelő használat szabályai:

közösségi média

Kép forrása: Pexels.com

 • Találjuk meg azt a platformot, amely a leginkább megfelel igényeinknek! Ne akarjunk mindenhol megjelenni.
 • Ne posztolgassunk állandóan!
 • Mennyiség helyett törekedjünk a minőségre!
 • Ne posztoljunk más emberekről engedély nélkül!
 • Legyünk egyértelműek, tartózkodjunk a félreérthető tartalmaktól!
 • Gondoljunk a jövőre!
 • Gondoljuk meg, mikor és mit osztunk meg!
 • Ne mutassunk mást, mint ami a valóság!
 • Állítsunk be kétlépcsős azonosítást!
 • Válasszunk egyedi jelszót!
 • Figyeljünk az egyéb alkalmazások, játékok használata során adott hozzáférésre!
 • Új oldalra történő regisztráláskor ne használjuk közösségi média fiókunkat!
közösségi média

Kép forrása: Pexels.com

“Gondolj arra, ahogyan az emberek bemutatják az életüket a közösségi médiában! Mosolygó családok retusált képeit és mesés vakációk fotóit látjuk. A posztolt képeinken keresztül írjuk meg a történetünket arról, kik is vagyunk.

Ez tart minket biztonságosan elkülönítve a kapcsolódás illúziója alatt. De mi van, ha a mélyebb kapcsolatainkra fókuszálunk azokkal, akik valóban látnak és hallanak minket – akikkel valóban érezzük a kapcsolódást?”Francie Healey

Képek forrása: Pexels.com

Forrás: Rackhost.hu

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.