kerti tó

A tó a kert dísze, egy nyugalmas sziget, a relaxáció és a kikapcsolódás ideális helyszíne. Sokan vágynak erre a látványelemre és sokan próbálják megvalósítani, azonban tudni kell azt, hogy nem elegendő egyszer megcsinálni, hanem folyamatos karbantartást igényel.

Cikkünkben hasznos tanácsokat adunk, hogyan lehet egészséges tavunk, mik a buktatók és mire kell odafigyelni.

A kerti tó tervei

Már a tó tervezésekor sok tényezőt kell figyelembe venni, ha pedig megvannak a tervek, akkor a Vitalpet a vízkezelő szerek és tesztek beszerzését tartja az egyik legfontosabb feladatnak. A tervezés során az ideális elhelyezés is lényeges, hiszen sem a túl sötét és árnyékos, sem pedig az egész nap napfénynek kitett hely nem ideális.

Az a szerencsés, ha a tó egyik része napos, másik része árnyékos, ahogy a nap áthalad a kerten, mindig vannak sötétebb és világosabb helyek benne. Az árnyékolást növényekkel, például nagyra növő náddal, bokrokkal is megoldhatjuk, de a vízinövények, például a tavirózsa levelei is adnak némi árnyékot.

Saját kezűleg, vagy szakember által?

Nyilván sokkal kényelmesebb, ha erre szakosodott szakemberek készítik el álomtavunkat, azonban nem kell megijedni akkor sem, ha saját magunk vágunk bele a nagy projektbe. Tematikus oldalakon kiváló videókat találhatunk abban az esetben is, ha fóliával és akkor is, ha előre elkészített műanyag tómederrel alakítjuk ki a helyet.

Az elkészült tó beüzemelése

Mindenképpen vásároljunk vízforgató, vízszűrő berendezést, ez ugyanis elengedhetetlen a tó megfelelő tisztaságának biztosításához.

Fontos, hogy kialakuljon a vízben a természetes egyensúly és az oxigéntartalom is elegendő legyen a halak számára, ezért egy frissen feltöltött tóba kizárólag bio start vegyszert tegyünk, ami segít beállítani a víz biológiai egyensúlyát, illetve, ha a csapvíz klóros, akkor antiklórt is, majd hamarosan betelepíthetjük a halakat.

A tó karbantartása

A vízszűrő mellett is gyakran előfordul, hogy bealgásodik a víz, főleg tavasszal, vagy, ha túl meleg az időjárás. A tóban többféle alga megtelepedhet, hiszen ez egy természetes ökoszisztéma.

Ha csak kevés mennyiségről van szó és a víz emellett is tiszta és átlátszó, akkor a szűrő kitakarításával akár elejét is vehetjük a szaporodásuknak, de ha már elszaporodtak, akkor használjunk algagátló vegyszereket, amik segítenek visszaállítani a tó egyensúlyi helyzetét.

A tóba hullott növénydarabok, elpusztult halak, elszáradt vízinövények a tó alján iszapot képeznek, ebben pedig lebontó mikroorganizmusok élnek. Ez is természetes folyamat, azonban, ha úgy látjuk, hogy a lebontás nem megfelelő mértékű, akkor segíthetjük ezt a folyamatot hatékony, élő baktériumot tartalmazó tavi iszaplebontóval.

Ősz végén speciális karbantartásra van szükség, a tavat téliesíteni kell, tavasszal pedig nélkülözhetetlen a tisztítás, ehhez szintén olvassuk el a megfelelő tennivalókat, így a tó minden évszakban mutatós hely lesz, kertünk fénypontja, ahol élvezet ücsörögni és beszélgetni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.