traktor

Minden sikeres vállalat történetében van egy hatalmas fordulópont, ami egy előtte és egy utána állapotot okoz. A John Deere történelmében ez a pont a törött ekék javításával kezdődött.

A szóban forgó férfi a mezőgazdaságban dolgozott, de mindig is a kreativitás és a talpraesettség jellemezte. Eleinte egyszerű kovács volt, majd, amikor új helyre költözött, megtapasztalta az agyagos föld nehézségeit.

Rájött, hogy az ekék sokkal gyorsabban tönkremennek, így többféle megoldással rukkolt elő. Már ekkor látszódott a jövőbeni vállalat fő szemlélete, ami a mai napig a minőség.

Az első traktorok megjelenése

John Deere 1876-ban lett igazán sikeres, amikor a Párizsi Világkiállításon első helyezést ért el. Innentől kezdve megugrottak az eladásai és lehetősége volt a még gyorsabb fejlesztésre. Épített magának egy erőművet, és megalapozta a cége jövőjét, amit szerencsére hasonló elvekkel vittek tovább.

Egy spanyol mezőgazdasági magazin szerint 1917 és 1924 között lehetett beszerezni a márka első traktorát, ami a Waterloo Boy nevet viselte. Érdekes, hogy a következő modell már a megszokott zöld és sárga színeket kapta, ami a mai napig megmaradt.

Ezeknek az árnyalatoknak hála már messziről felismerjük a Deere traktorokat. Ezután sorban jöttek az új fejlesztések, a D modellt például egészen 1953-ig gyártották, azonban a vállalat nem állt meg soha.

A legkelendőbb traktor a B modell volt, amiből 1935 és 1953 között nagyjából 300.000 darabot adtak el. A másik nagy kedvenc a 4020-as modell volt, amiből 1963 és 1971 között 175.000 darabot gyártottak. Nem véletlen, hogy John Deere már 1963-ban az egész világon elismert traktorgyártóvá vált.

Ezután a cég tovább erősítette a pozícióját a mezőgazdasági világban. Először építettek be szervokormányt a traktorokba, majd bevezettek egy borulásvédelmi rendszert, ami a többi gyártónak is példaként szolgált.

Később légkondicionált és porvédett kezelői környezetet biztosítottak, hogy még hatékonyabb és kényelmesebb legyen a munka.

Merre tart ma a John Deere traktor?

Új sárga-zöld traktorok gurulnak le a John Deere gyár futószalagjáról, amelyek éjjel-nappal képesek szántani anélkül, hogy bárki is ülne a fülkében, vagy akár csak a közelükbe nézne, és ezzel az autonóm gazdálkodás korszakát hirdetik.

A fejlesztés a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójának több mint egy évtizedes erőfeszítéseit követi, és mérföldkövet jelent az automatizálás hívei számára, akik évek óta magyarázzák, hogy a vezető nélküli autók miért nem állnak készen a munkára.

A Deere egyelőre nem árulta el, mennyibe fognak kerülni az autonóm traktorok, de az új technológiát olyan traktorokba építik be, amelyeket körülbelül 500 000 dollárért árulnak.

A vállalat azt tervezi, hogy eleinte 10-50 gazdaságban működtetik majd az autonóm traktorokat, majd a következő években jelentősen növelik a számukat.

Az elmúlt évtizedben az autonóm járművek debütálását a városok utcáin és autópályáin többször elhalasztották, mivel senki sem tudta biztosítani a közlekedők biztonságát.

Ezzel ellentétben úgy tűnik, hogy a traktoroknak könnyebb dolguk van, mert nem kell más járművekkel, gyalogosokkal vagy a városi környezet bonyolultságával foglalkozniuk.

A traktorok egységes GPS-adatokat használhatnak, ellentétben az autókkal, amelyek alagutakban vagy magas épületek között haladva elveszíthetik a kapcsolatot.

A modern traktorok már rendelkeznek GPS-vezérléssel, amely az optimális szántás, vetés és betakarítás érdekében irányítja a kormányzást és a fordulást.

Valós idejű adatfolyamokat is használnak, hogy szükség esetén a talajviszonyok, a kijuttatott műtrágya mennyisége vagy más tényezők miatt változtatásokat hajtsanak végre.

Az autonóm traktor lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a traktor mögé egy ekét csatoljanak, a gépet okostelefonjukkal bekapcsolják, majd hagyják, hogy az magától végigrobogjon a mezőn.

A vezető nélküli traktorok hat pár kamerával vannak felszerelve, amelyek úgy működnek, mint az emberi szemek, és 360 fokos képet tudnak nyújtani.

Számítógépes algoritmusokon keresztül szűrve a traktor képes meghatározni, hogy hol van a mezőn, és hirtelen megáll, ha valami ismeretlen dolog kerül az útjába.

Mit jelent ez a jelenre nézve?

A gazdálkodók gyakran egymástól mérföldekre fekvő különböző földterületeken gazdálkodnak, így amíg a traktor az egyik területen szánt, a gazdálkodó egy másik területen dolgozik, a városba megy ellátmányért, vagy otthon tölti az időt a családjával.

Tekintettel arra, hogy az amerikaiak kevesebb mint 2%-a dolgozik farmon, és a vidéki népesség évtizedek óta csökken, az autonóm traktorok várhatóan a munkaerőhiányon is segítenek majd.

Az egyre kifinomultabb traktorokra való áttérés része annak a mozgalomnak, amely az ültetést, a trágyázást és a betakarítást szűk időszakokban akarja végezni, amikor a feltételek tökéletesek.

Ha az új technológia segíthet a gazdáknak például abban, hogy akkor fejezzék be a munkát, amikor a talaj és a levegő hőmérséklete éppen megfelelő, mielőtt a csapadékos időjárás közeledik, az hónapokkal később bőségesebb termést jelenthet.

Kép forrása: Gepkozvetito.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.