horgász

A horgászat egy nagyon sokszínű szabadidősport. Nemcsak számos különféle halfajra horgászhatunk az apró küszöktől a kétméteresre is megnövő harcsáig, a horgászmódszerek palettája majdnem ugyanilyen széles. Jelen cikkben ezért a leggyakoribb horgászmódszereket mutatjuk be, amelyeket hazánkban is űzhetsz!

Ezeket a horgászmódszereket űzheted itthon is

Fenekezés

A fenekezés lényege, hogy egy nehéz ólommal vagy etetőkosárral a fenékre juttatjuk a csalit, és így stabilan egy helyben tudjuk tartani azt. A kapást a boton elhelyezett kapásjelző (karika, elektromos kapásjelző) vagy a feederezés és pickerezés esetén a bot érzékeny spicce jelzi.

A fenekező módszerek mind békés, mind ragadozó halakra kiválóan alkalmazhatók. A módszeren belül is számos technika létezik: hagyományos fenekezés, feederezés, pickerezés, illetve bojlizás (ezek mind más-más horgászfelszerelés használatát igénylik).

Mindezek közül a bojlizás talán a legnépszerűbb módszer itthon. Ezt a módszert alapvetően nagyméretű pontyok és amurok kifogására találták ki, lényege a speciális tápanyagtartalmú, főtt golyók (bojlik) használata mind etetőanyagként, mind csaliként.

Úszós horgászmódszerek

Az úszózás lényege, hogy a csalit egy lebegő úszó tartja a helyén, illetve a kívánt vízmélységben (az úszó egyben a kapást is jelzi).

Az úszózás is alkalmas mind békéshalak, mind ragadozó halak horgászatára, és szintén nagyon sokféle módon űzhető: a hagyományos, egyszerű úszós felszerelések használata mellett ide tartozik a spiccbotozás, a rakós botozás (rakózás), a matchbotos horgászat és a bolognai botos horgászat is.

A fenekezéshez hasonlítva némileg érzékenyebb módszerről van szó, ugyanis a kapásnál a halnak elég az úszó antennáját elmerítenie, nem kell az egész kint lévő zsinórszakaszt meghúznia, mint a fenekezésnél.

Pergetés

A pergetést alapvetően a ragadozó halak horgászatára találták ki. Lényege, hogy egy speciális műcsalit csévélünk vissza bedobás után, amely a megfelelő sebesség és mozgatás esetén képes imitálni a célba vett ragadozó halak természetes táplálékhalainak mozgását.

A műcsalik egy része (pl. körforgók, pilkerek, wobblerek) sérült kishalak mozgására emlékeztető rezgéseket is keltenek a vízben, míg a lágyabb csalik inkább mozgásukkal imitálják a kishalakat. A pergetés egyik alfaja a városokban végzett „street fishing”, amely a városi területek folyóinak és csatornáinak vallatása általában könnyű pergetőfelszereléssel.

horgász

Kép forrása: Freepik.com

Legyezés

A legyezést általában gyors folyású patakokon és kisebb folyókon űzik, legtöbbször pisztrángféléket vagy domolykókat véve célba. A technika lényege, hogy egy leheletkönnyű műcsalit juttatunk a vízbe ólom nélkül, egy nehezített, speciális zsinór, illetve a nagyon rugalmas legyezőbot segítségével.

Két fajtája van, a száraz legyezés, amikor a felszínen maradó műcsali a vízbe esett rovarokat imitálja, illetve a nedves legyezés, amikor a csali elmerül, és a vízben sodródó táplálékot „személyesíti meg”. Gyakran a vízben gázolva végzik, ugyanis a partról nehezebb a speciális dobótechnika kivitelezése.

Pár különleges módszer

Érdemes szót ejteni pár ritkábban alkalmazott, különleges módszerről is. Az egyik a kuttyogatás, amikor csónakból horgászunk harcsára, és egy speciális fa eszközzel ütjük a vizet, amely az általunk meghorgászott vízrétegbe csalogatja a harcsákat. A kuttyogatást folyókon űzik.

Egy másik érdekes módszer a mártogatás, amely a fenekezés és a pergetés szerelemgyereke: egy ólommal súlyozott szereléken kínálunk fel kishalat vagy halszeletet, ezt mozgatva a vízben.

De érdemes szót ejteni a mártogatásról is, amikor csónakról lógatunk be egy ólommal felszerelt szereléket kishallal ágak-bogak, akadók közé, általában süllőfogás reményében.

Madarat tolláról, horgászt horgászmódszeréről!

A horgászok nagy része alapvetően egy vagy két horgászmódszert űz. Ennek két oka van: az egyik az, hogy minden módszerhez kifejezetten drága beszerezni a felszerelést, a másik, hogy személyiségfüggő, hogy kihez mi áll közelebb.

A hagyományos fenekező horgászat például egy kifejezetten lassú, nyugodt tevékenység, amelyet általában a nyugodt kikapcsolódást preferálók űznek. A pergetés és a legyezés ezzel szemben a halak aktív becserkészése; ezek a módszerek a változatosságot és izgalmakat előnyben részesítők kedvencei.

Felszerelést csak profiktól!

A megfelelő horgászfelszerelés kiválasztása nem könnyű. Akár egy bolt, akár egy horgász webshop kínálatát böngésszük, elkel a szakértő segítség. A JADABO online webáruház ezért nemcsak számos remek terméket kínál, hanem munkatársaik telefonon és emailen keresztül is szívesen segítenek neked a megfelelő felszerelés kiválasztásában!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.