hőálló üvegek fajtái

A legtöbb otthoni konyhában jellemzően három alapvető üvegtípus található: a normál, az edzett és a boroszilikát üveg. Ebben a cikkben az edzett és a boroszilikát, mint hőálló üvegekről lesz szó.

Kifejtem nektek, hogy melyiknek milyen tulajdonságai vannak, így könnyen el tudjátok dönteni egy rendelés alkalmával, hogy melyik is a nektek való.

Mindenek előtt, pár szó az egyszerű normál üvegről: Ez a legelterjedtebb – az ivópoharaktól a savanyúságos üvegekig mindenre használják -, mert sokoldalú és olcsó az előállítása. A kezeletlen normál üveg a többinél sokkal nagyobb valószínűséggel törik el, ha leesik az asztalról.

hőálló üvegek fajtái

A termikus sokk (hirtelen vagy szélsőséges hőmérséklet-változás, például amikor forró folyadékot öntünk egy hideg pohárba) hatására is hajlamosabb eltörni. Ez a sokk hatására az üveg különböző részei különböző sebességgel tágulnak, és gyakran megrepednek a feszültségtől, így a normál üveg rossz jelölt sütőedénynek.

Az edzett üveg olyan normál üveg, amelyet a tartósság érdekében hőkezeltek. A hőkezelési folyamat során az üveg külsejét erősen lehűtik, így az gyorsan megszilárdul, míg a közepe lassabban hűl le. Ahogy a belseje lehűl, a merev, tömörített külső réteget húzza, ami az üveg közepét feszültség alá helyezi.

A belső és a külső feszültség kiegyenlíti egymást. Ez az egyensúly teszi az üveget ellenállóbbá a töréssel és a hőhatással szemben, ezért egész jó választás asztali edényekhez és bizonyos ideig jól működik sütőedényekhez.

hőálló üvegek fajtái

Az edzett üveget gyakran nevezik „biztonsági üvegnek”, mert ha eltörik, akkor viszonylag tompa kocka alakú darabokra törik, nem pedig hosszú, vékony szilánkokra – ezért használják az edzett üveget személygépkocsik ablakaihoz és zuhanyajtókhoz is.

A harmadik üvegtípus a boroszilikát üveg, amelynek összetételéhez legalább 5% bór-oxidot adnak. Ilyen volt a régi „Jénai” edény is (jelenleg: Trendglas Jena-ként található meg, picit más termékkörrel).

Ezt az anyagot a kémiai korrózióval és a termikus sokkokkal szembeni ellenálló képessége miatt tartják nagyra, nem beszélve arról, hogy akár 450°C-t is kibír, ezért ideális például sütőedényekhez és laboratóriumi berendezésekhez (a legtöbb, exkluzív üveg teás és kávés kanna is boroszilikát üvegből készül, ahogyan az egyéb, konyhai üvegek, pld. üveg vízforralók, cseppmentes üveg palackok, tálak stb. is).

A boroszilikát üveg ellenállóbb a hőhatással szemben, mint az edzett üveg, ezért lehet nyílt lángra is rátenni. A boroszilikát üveg előállítása drágább, mint az edzett vagy a normál üvegé.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudomány

Comments are closed.