havasi cincér

A Nagykapornak melletti Remetekertben havasi cincért (Rosalia alpina), gyászcincért (Morimus funereus), valamint kis hőscincért (Cerambyx scopolii) figyeltek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai erdei adatgyűjtésük során.

Mindhárom említett cincérfaj védett Magyarországon, utóbbi kettő pedig Natura 2000 jelölőfaj. A kis hőscincér (Cerambyx scopolii) védett cincérfajaink leggyakoribb faja, nyáron rendszeresen találkozhatunk vele erdőszéleinken.

kis hőscincér

Kis hőscincér / Kép forrása: BFNP.hu / Szerző: Varga Júlia

A havasi cincér (Rosalia alpina) Magyarországon a számára alkalmas élőhelyeken nem ritka, sőt néha csapatosan figyelhető meg. Európa más részein azonban sokkal rosszabb a helyzet, a fő ok az élőhelyek megszűnése és leromlása, valamint a klímaváltozás okozta bükkpusztulás.

havasi cincér

Havasi cincér / Kép forrása: Pixabay.com

Ausztriában például a faj megfigyeléseinek száma az 1980-as évek óta 80 százalékkal csökkent. Csehországban pedig valaha széles körben elterjedt, mára azonban súlyosan veszélyeztetett fajjá vált.

A gyászcincér (Morimus funereus) az elmúlt évtizedekben sajnos nagyon megritkult hazánkban. Elsősorban az álló és fekvő holtfa eltávolítása veszélyezteti a cincérek fennmaradását.

gyászcincér

Gyászcincér / Kép forrása: Pixabay.com

A kitermelt, depózott faanyag szaporodási időszakban történő kiszállítása az erdőből katasztrofálisan hat mind a havasi cincér, mind a gyászcincér sikeres szaporodására.

Képek forrása: BFNP.hu / Szerző: Varga Júlia; Pixabay.com

Forrás: BFNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.