víz

Ma a közműveket különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk. Ebből az egyik leggyakoribb a tulajdonosi szerkezet szerinti csoportosítás, ahol léteznek önkormányzati tulajdonban lévő, állami többségi tulajdonban lévő és magán vagy vegyes tulajdonú közművek.

Ezeknek a jellemzője, hogy a tulajdonos és az üzemeltető nem mindig azonos. Az is gyakori, amikor a közművekről a kiterjedésük szerint beszélnek. Ilyenkor vannak egy települést kiszolgáló, csoportos, regionális, országos, kontinentális és globális közművek is.

Mégis, a legtöbbször a működésük alapján beszélünk róluk, ami szerint megkülönböztetjük a vízi-közműveket, az energiaellátó közműveket és a távközlő közműveket.

A rendszerváltás óta a közművesítést nem kímélte a piaci orientáció és a globális világ jelensége, ráadásul az Európai Unió szabályozásának is meg kell felelniük. Tagországként ezek a szabványok mindig kötelező jellegűek, továbbá ma már a cadplus.hu céghez hasonló szoftverkészítők jóvoltából a közművek számítógépen tervezhetőek is.

A vízmű ma is jól teljesít

A közmű által kínál szolgáltatások elengedhetetlen fontossággal bírnak az életminőségünk fenntartása szempontjából. Képzeljük el, hogy a nyári melegben nem tudjuk megnyitni a csapvizet, vagy a szennyeződés miatt fel kell forralnunk a fogyasztás előtt. Ugyanez igaz a meleg radiátorokra, amik a téli hónapok során biztosítják a megfelelő életszínvonalat.

Jelenleg Magyarország vízellátásáról nagyjából 40 víziközmű cég gondoskodik, amik együttesen fedik le az ország területét. Szerencsére a kiépített hálózat igen fejlett, 2007 óta nincs olyan település, ahol ne lenne elérhető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden házban megnyithatjuk a csapot.

Mi a vízmű helyzete ma? A nagyobb településeket leszámítva a lakosság nem használja ki a rendelkezésére álló ivóvíztermelő rendszer kapacitását. És ha általánosságban nézzük, akkor a városok is kényelmesen folytathatják a jelenlegi fogyasztást, mivel nem kell vízhiánnyal szembenézniük.

Ezek a túlhasznált régiók kiegyenlítődnek a többi megyével. Az ipari termelés visszaesése szintén drasztikusan csökkenti a vízfelhasználást, miközben a víztakarékos háztartási eszközök is gyorsan terjednek.

A közműhálózatot érő fenyegetések

A víz után érdemes megemlíteni a villamos energiáról gondoskodó vállalatok vezérlőrendszereit, amik egyre gyakrabban kerülnek a hackerek kereszttüzébe. Az ipari rendszereket ért támadások drámai hatást érnek el, mivel az ellátási láncok, a gyártás és a sürgősségi szolgáltatások is akadozhatnak.

A rosszindulatú szoftverek a számítógépet és a rajta futó rendszert is képesek elpusztítani, miközben a támadó számára olcsó és egyszerű fegyvernek bizonyul.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a szélsőséges időjárás is megnehezíti az emberek életét, ami évente több millió forintnyi kárt okoz hazánkban is. Ilyenkor az elektromos és a víziközmű hálózatok is sérülnek, valamint megzavarják a közlekedési infrastruktúrát.

A fejlődő városoknak kezelniük kell az elektromos járműveket, a közösségi közlekedést és az okos épületeket is, miközben végig zöld, vagyis környezetkímélő opciókat vesznek figyelembe.

Nem véletlen, hogy a hazai közműhálózatok helyzete ma még stabilnak nevezhető, azonban muszáj lépést tartaniuk a változásokkal.

Kép forrása: Cadplus.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.