büntetés

2021. óta rengeteg csatornán olvasni, hogy a Google keresőmotor indexelése és annak módjai gyökeresen megváltoztak. A SEO portálokon ezzel kapcsolatos hírek látnak napvilágot, ugyanakkor a releváns közösségéi csoportokban is állandó téma.

2022-ben pedig már egyenesen komoly problémává alakult a helyzet, aki kicsit is figyeli az eseményeket. Mindenkit és minden oldalt érint, a legjobban a linképítés esetén érezhető a hatása. A znt.hu írásában ugyanis olvasható, azok a linkek, melyek egy olyan URL-en (oldalon) találhatók, amik nincsenek a Google keresőjében leindexelve, azok értéke nulla.

Ezt nyugodtan le lehet ellenőrizni, akár visszamenőlegesen is. Ha tehát azt vettük észre, hogy oldalunk hátra sorolódott, érdemes megnézni a backlink profilt, és egyesével ellenőrizni a benne található oldalak indexben való meglétét.

Ha találunk ilyen URL-t, és a visszaesés is komoly mértékű, akkor érdemes megrendelni a znt.hu prémium linképítés szolgáltatását, mely indexelési garanciát ígér.

A szerző egyébként több pontban felsorolja, hogy milyen gondokkal jelentkezik az említett indexelési anomália:

  • Nincsen indexben egy adott oldal
  • Ha netán valamikor indexelésre kerül is, addig elég hosszú idő telik el
  • Nem ritka az sem, hogy egy már indexben lévő oldalt egyszerűen kivesz onnan a kereső, visszamenőlegesen
  • A linképítésre használt cikkeket nem indexeli le a Google
  • Szintén egy már korábban linképítésre használt cikket kivesz az indexből.
  • Lehetőség van egyéb trükkökkel indexelésre bírni a keresőt, erre több módot is szoktak alkalmazni. Pl. Google SearchConsole és webhelytérképek használata, indexelési ping, API, stb. Ezek segítségével vegyes eredménnyel, de indexelhető egy URL, de az is előfordul, hogy sem segít.
  • Sőt. Az is előfordul, hogyha sikerül, később újra kikerül az indexből ugyanez az oldal

A Google Indexing API egyébként hatékony megoldás arra, hogy leindexeljük oldalainkat, mi több, ez még viszonylag gyorsan meg is történjen. Meg kell azonban azt jegyezni, hogy ez elméletben nem minden oldalhoz alkalmazható, annak ellenére, hogy működik sok helyen.

Eredetileg álláshirdetésekre (JobPosting), majd később élőadásokra (BroadcastEvent) lett kitalálva a kereső funkciója, és a használatát is csak ebben az esetekben javasolja.

A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy elméletben bármilyen más témájú weboldalnál is működik, tehát nyugodtan használhatja mindenki, kárt nem fog okoz.

Legrosszabb esetben ráeresztenek majd egy algoritmust, ami figyeli a témát, és ha nem odaillő, akkor nem fogja figyelembe venni.

Szerző: Nagy Arnold, SEO Szakértő

Kép forrása: Znt.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.