drónozás

A drónok napjaink alighanem legismertebb robotjai. Látjuk őket akár csak úgy, szabadon repkedni az égen, de építészeti és technológiai szempontból is nagyon komoly szerepük van. Használják őket az építkezéseken, de még a mezőgazdaságban is – nem utolsósorban abban is segítenek, hogy a tokaji bor finomabb legyen, mint valaha, már ha ez fizikailag lehetséges!

A Novabird innovatív szolgáltatásai között a drónos felmérések is fellelhetőek, a szakmai csapat pedig térszkenneléssel és a szkennelt adatok feldolgozásával egyaránt foglalkozik. Mindez többek között a területfelmérésre optimalizált drónokkal érhető el.

A csapat tagjai a gyűjtött adatokból pontfelhőt képeznek, amelyekből 3D-modelleket lehet létrehozni – teljesen új szempontból közelítve meg komoly építészeti és mezőgazdasági kérdéseket.

Drónos felmérések = tűpontos adatok!

A drónos felmérések manapság igencsak széles körben elterjedtek a legkülönbözőbb építészeti területeken. Nem véletlenül, hiszen rengeteg előnyt kínálnak mind az építészek, mind a mérnökök számára.

Egy drón felbocsátása az építkezés területére szinte varázspálcaként hat, egy kis repülő robot ugyanis képes annak teljes környezetét megvizsgálni és akár 3D-s modelleket is létrehozni – ezáltal teljesen új perspektívákat nyitva meg.

Azt is segít megérteni, hogyan illeszkedik az adott épület adott környezetbe, felfedezi a különféle struktúrákat és nyomon követi az építési folyamatokat.

A dróntechnológia szerepe a mezőgazdaságban

A dróntechnológia a mezőgazdaságban is egyre inkább teret hódít. Így például hazánk egyik legszebb és legikonikusabb területén, a tokaji borvidéken, a szőlőnek az elemzésében is komoly szerepet vállalt már.

Az alapos adatelemzés miatt három különböző területet is kiválasztottak, és a drónok segítségével végzett mérések során nem csak a megszokott fotogrammetriai kamera, hanem multispektrális típusok is részt vettek, amelyek a szabad szemmel nem látható információkat is hatékonyan begyűjtötték.

Az adatok több hónapon át való gyűjtése és kiértékelése után az Agronmaps segítségével megállapították a szőlőparcellák tápanyaghiányát és egyéb problémákra hívták fel a figyelmet, értékes információkat nyújtva a szőlész-borászok számára a termelés optimalizálása és a minőség növelése érdekében.

Drónnal végezhető monitoring és egyéb technológiai lehetőségek

A drónos mérések gyakori alkalmazása a Novabirdnél két fő okra vezethető vissza. Egyrészt a hatékonysághoz: hiszen a kis gépek olyan helyekre is eljutnak, ahova másképpen nem nagyon lehetne, másrészt olyan különleges perspektívákat nyújtanak, amelyek az egyedi részletekre és terepi összefüggésekre is rávilágítanak.

Az új látószöget pedig nagymértékben segítik az építészek, mezőgazdászok munkáját, és a kapott adatok alapján és ortofotókkal jelentős fejlesztési tervek valósulhatnak meg a jövőben.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.