gyapjú

Van egy olyan ruha anyag, ami közkedvelt kedvező tulajdonságai miatt évezredek óta. Kultúrától és divattól függetlenül a gyapjú népszerűsége töretlen. Legyen szó hétköznapi, praktikus vagy alkalmi viseletről, számtalan módon alkalmazzuk.

Ezért ebben a cikkben megemlítjük néhány fontos tulajdonságait, hogy mindenki megismerje kicsit jobban a pamut nagyszerű tulajdonságait.

Ápolásban verhetetlen a gyapjú

Köztudott, hogy a gyapjúból készült holmik nem igényelnek rendszeres mosást. A szagot okozó baktériumokat természetes módon gátolják a gyapjúszálakat borító zsírsavak. A szöszöket, szennyeződéseket és port nem vonza a viaszos bevonata.

A szálak pikkelyes felülete megakadályozza a szennyeződések és foltok felszívódását. Ehelyett a részecskék a felületen maradnak, ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb eltávolítani őket.

Jól szigetel még akkor is, ha nedves

A gyapjúszálak belső magja a saját súlyának alig felét képes nedvességben elnyelni. A gyapjú csak akkor lesz nedves tapintásra, ha saját súlyának 60%-ával telítődik. Mivel a gyapjú még telített állapotban is megőrzi szigetelőértékének 80%-át, a gyapjú még nedves állapotban is melegen tart. Ez a tény a Gansey-féle halászpulóverekre emlékeztet, amelyek bizonyára sok életet mentettek meg.

UV-védelem

A birkagyapjú természetes UV-védelmi faktorral rendelkezik, amely akár 30+ is lehet!  A gyapjú természetes módon elnyeli a nap UV-sugárzását, mielőtt az érintkezhetne a bőröddel; a gyapjú viselésével védve leszel a nap káros sugarai ellen.

Tartósságáról híres a gyapjú

A gyapjú 20 000-szer is kibírja a hajlítást anélkül, hogy eltörne. Összehasonlításképpen a pamut 3000 hajlítás után törik, a selyem 2000 után, a műselyem pedig csak 75-ször hajlítható meg törés nélkül.

Természetes rugalmassága miatt a szálak kevésbé törnek, és a gyapjúból készült szövet kevésbé szakad el. A gyapjú „visszarugózó” képessége azt jelenti, hogy a gyapjúból készült ruhadarabok általában jobban megőrzik alakjukat, mint a más szálakból készültek.

A gyapjú foltálló

A gyapjú viaszos külső bevonata segít a folyadékok taszításában, ami azt jelenti, hogy ha valamit ráöntöttél a kötött ruhádra, az nagy valószínűséggel lepereg róla, és ami megmarad, az könnyen letörölhető.

Antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságok

A gyapjúszálak vékony viaszos bevonata olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek gátolják a penész, a penész és a baktériumok szaporodását.  Ugyanez a bevonat taszítja a vizet, amely a penész és a penész növekedését okozhatja.

Ez azt jelenti, hogy a gyapjúból készült tárgyakat nem kell rendszeresen mosni, és többszöri használat után is friss illatúak lesznek, ellentétben a szintetikus szálakkal.

Télen meleg, nyáron pedig hűvös

A gyapjú híres arról, hogy képes szabályozni a testhőmérsékletet. Télen a gyapjú szigetelő tulajdonságai a bőr közelében tartják a száraz levegőt és a meleget.

A gyapjú természetes szigetelő tulajdonsága és vízleadó képessége olyan anyagot eredményez, amely még esőben is melegen tartja a testet. Nyáron a gyapjú tekercsszerű formája elvonja a felesleges hőt és nedvességet a bőrtől, így viselőjének hűvösebb érzést biztosít.

Az említett tulajdonságok mind érvényesek a prémium minőségű merino gyapjúra is, amiből a Brubecksport sportruházati termékei készülnek.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.