étrend

A polyarthritis egy egészségügyi probléma, amely az ízületek krónikus gyulladásával jár. Ez egy autoimmun, fájdalmas állapot, amely krónikus kezelést igényel, és a diéta mindenképpen hozzájárul a szervezet gyulladásos szintjének kezeléséhez.

A kutatások azt sugallják, hogy a szegedi gyógytorna mellett a gondosan megfontolt étrend csökkentheti a tünetek súlyosságát sokízületi gyulladásban és gyulladásos osteoarthritisben szenvedő betegeknél.

Mindezek hozzájárulnak az életminőség javulásához, mivel az étrend és egyes tápanyagok befolyásolhatják a gyulladás mértékét.

Íme hét étel és ital, amelyeket kerülni kell, ha ilyen betegségekben szenvedsz!

1. Hozzáadott cukrok

Hozzáadott cukor megtalálható az édességekben, fagylaltokban, üdítőkben és sok más élelmiszerben, beleértve azokat is, amelyekre talán nem is gondolnál, mint például a kenyér vagy a mustár.

Sajnos a cukros üdítők és a kereskedelmi forgalomban kapható édességek azok az élelmiszerek, amelyek leginkább rontják az ízületi gyulladás tüneteit, és a szénsavas italok valóban növelhetik az ízületi gyulladás kockázatát.

Ezért fontos korlátozni az ilyen italok fogyasztását, még akkor is, ha nem szenvedsz ízületi gyulladásban.

2. Vörös és feldolgozott hús

Számos tanulmány szerint a vörös hús, valamint a feldolgozott hús hozzájárul a szervezet fokozott gyulladásához, ami ronthatja az ízületi gyulladás tüneteit. Azoknál az embereknél, akik gyakran esznek feldolgozott húst és/vagy vörös húst, lényegesen magasabb a gyulladásos markerek szintje.

Ezzel szemben a vegetáriánus étrend, vagy legalábbis az, amely kizárja a vörös húst, segíthet az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében azáltal, hogy csökkenti a szervezet gyulladásának szintjét.

3. Gluténtartalmú ételek

A glutén a búzából, árpából és rozsból származó fehérjék egy csoportjára utal. Kutatások szerint közvetlen kapcsolat van a gluténfogyasztás és a szervezetben megnövekedett gyulladások között, és a glutén étrendből való eltávolítása javíthatja az ízületi gyulladás tüneteit.

4. Erősen feldolgozott élelmiszerek

Az erősen feldolgozott élelmiszerek, például a gyorsételek, a pékáruk, valamint a finomított gabonát, hozzáadott cukrot, befőtteket és egyéb potenciálisan gyulladást okozó összetevőket tartalmazó élelmiszerek hozzájárulhatnak az ízületi gyulladás tüneteinek súlyosbodásához.

A nyugati országokban élők étrendje gazdag feldolgozott élelmiszerekben, ami exponenciálisan növelheti az ízületi gyulladások kockázatát, más betegségek, különösen az elhízás és a szívbetegségek mellett.

5. Alkohol

Az alkoholfogyasztás az ízületi gyulladás tüneteinek súlyosbodásával jár, ezért az ebben az állapotban szenvedő betegeket arra ösztönzik, hogy csökkentsék vagy kerüljék az alkoholfogyasztást. A gyakori alkoholfogyasztás növelheti a köszvényes rohamok súlyosságát és gyakoriságát is.

6. Bizonyos típusú növényi olajok

Szakértők szerint a magas omega-6 zsírsav- és alacsony omega-3 zsírsav-tartalmú étrend ronthatja az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis tüneteit.

Bár mindkét típusú zsírsav szükséges az egészséges szervezethez, a legtöbb európai étrendjében észrevehető az Omega-6 és Omega-3 sav mennyiségének felborulása, és ez a jelenség fokozott gyulladáshoz vezethet a szervezetben.

Az olíva-, avokádó- és kókuszolaj kivételével a növényi olaj fogyasztásának csökkentésével, valamint az Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, például a zsíros halak és a lenmag fogyasztásának növelésével az ízületi gyulladásban szenvedő betegek tünetei csökkenthetők.

7. Sóban gazdag ételek

A sófogyasztás csökkentése az egyik fő ajánlás az ízületi gyulladásos betegek számára. A magas sótartalmú ételek közé tartoznak a konzerv levesek, a pizza, a chips, bizonyos típusú sajtok, a feldolgozott élelmiszerek és a pékáruk.

Ezen okok miatt javasolt ezeket az élelmiszereket és italokat lehetőség szerint gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel, sovány hússal és hallal helyettesíteni.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.