Skót lógófülű macska

A Skót lógófülű cicák az utóbbi néhány évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a macskakedvelők körében, ugyanis megnyerő személyiségük és ellenállhatatlanul cuki, fejre lapuló fülecskéik elvarázsolják a gazdikat. Összegyűjtöttünk 5 érdekességet a Skót lógófülű fajtáról, amiket szinte biztosan nem tudtál róluk eddig.

1. Minden Skót lógófülű cica őse: Susie

1961-ben William Ross felfigyelt egy kiscicára, ami merőben különbözött alomtársaitól. A cicának ugyanis cuki kis fejre lapuló fülecskéi voltak. Susie-t tekintjük a Skót lógófülű macskák ősének, tőle indult ez a furcsa genetikai “hiba”, amire a tenyésztők is felfigyeltek.

Első törzskönyves Skót lógófülű macska egy fehér színű kandúr cicus volt, aki a “Snowball” névre hallgatott és Susie unokája volt. William Ross és felesége később tenyésztési programot indított, hogy erre a különös mutációra alapuló új fajtát hozzanak létre.

2. Nem keresztezhetőek egymással

A tenyésztésük során hamar kiderült, hogy a génmutáció nem csak a fül porcos elváltozásában mutatkozik meg, ha két lógófülű egyedet pároztatnak egymással. A kicsik gyakran születtek farokdeformitással: megrövidült, megvastagodott, csonka és a rugalmatlan farok volt a jellemző.

A Skót lógófülű fajtánál ismert betegség az Osteochondrodysplasia. Ez a betegség definíciója szerint: a Skót lógófülű macskák autoszomális, domináns módon öröklődésű betegsége.

Itt a porc megbetegedése nem korlátozódik az epiphysealis (csöves csontok ízületi végéhez tartozó – a szerk.) területre, valamennyi porcos régiót (kisízületek, porckorongok, fülek) érinti.

A nem lezáruló növekedési zónák mellett is szinte minden ízület osteoarthrosisa is megfigyelhető. Ezek elkerülése érdekében vonták be a tenyésztésbe a Brit rövidszőrű macskát. Napjainkban már elfogadott a Skót állófülűvel történő keresztezés is.

3. Állófülűként születnek

A Skót lógófülű macskák tenyésztése során a születendő kicsiknek körülbelül a fele lesz csak lógófülű egyed. Azonban arra, hogy mely cicusok lesznek lógófülűek, csak 3-4 hét elteltével kapunk választ. Akkor kezd ugyanis fejre lapulni a fülecske.

Azok a macskák, melyeknek állófülük lesz, SFS71, azaz Skót állófülű fajtabesorolást kapnak, akkoris ha az egyik szülőjük Brit rövidszőrű. Korábban az állófülű egyedek BRI, azaz Brit besorolást kaptak a törzskönyvükön, de ez rengeteg kavarodást okozott, ezért ma már kizárólag Skót állófülűként vannak regisztrálva.

4. Buddha-póz

A legtöbb macskafajta nem képes hosszabb ideig a hátsó lábukon állni, ez a póz azonban a Skót lógófülű egyik védjegye lett. Ha pedig már túlságosan elfáradtak a „szurikáta-üzemmódban”, egyszerűen csak összegörnyednek és helyet foglalnak a két hátsó lábukon.

Ez az ülőhelyzet a skót cicák másik védjegye, a Buddha-póz. Noha már akkor megfájdul a gerincünk, ha csak rájuk nézünk, higgyük el, ez így nekik nagyon is kényelmes. Percekig képesek így relaxálni.

5. Hírességek kedvencei

Számtalan nemzetközi és magyar híresség kötelezte el magát a fajta mellett, hiszen a Brit és az Amerikai rövidszőrűvel történő keresztezésük során átvették a tömött, pufikás megjelenést, ugyanakkor megőrizték a végtelenül kedves modorukat, amivel rabul ejtették a gazdáik szívét.

Kis túlzással (és rengeteg kölyökkori szocializációval) kijelenthető, hogy igazi kis “kutyánmacskaként” tudnak viselkedni és biodíszlet helyett valódi családtaggá válnak. Taylor Swift két lógófülű macskával osztja meg lakását és rendszeresen posztol is róluk közösségi felületein.

Hazai viszonylatban érdemes megemlíteni Ábel Anitát és Dobó Katát, akik ritkábban posztolnak lógófülű cicájukról, de amikor megteszik, túlcsordul a cukiságfaktor és “felrobban az internet” – jelentsen ez bármit is.

Szerző: Gulyás Martin – MiciCat Dolls Cattery Brit rövidszőrű és Skót lógófülű kennel

Kép forrása: MiciCatDollsCattery

A cikkhez felhasznált források:

Dr. Matskási Imola: Epiphysealisdysplasia (ED), kezdődő diabetes mellitus és patellaficam együttes előfordulása egy brit rövidszőrű macskában

Wikipédia: Skót lógófülű macska

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.