szájsebészet

A fogászati ellátás során számos fogazatot és ínyt érintő betegség kezelhető, azonban a sebészeti beavatkozást igénylő kezeléseket kizárólag szájsebész végezheti el. Honnan tudható, hogy pontosan melyik szakemberhez érdemes fordulni? Milyen esetekben válasszuk a szájsebészt a fogász helyett? Alábbi cikkünkben sorra veszünk öt gyakori esetet, amikor a fogorvos felkeresése már nem elengedő.

Szájsebészet vs. fogászat: mi pontosan a különbség?

Bár a szájsebészet és fogászat laikusok számára nagyon hasonló lehet, mégis jelentős az eltérés a két orvosi szakterület között. Mutatjuk, melyek a legfontosabb különbségek!

  • Szájsebész: A szájsebészet hatáskörébe tartoznak a fogazatot, állkapcsot és ínyt érintő beavatkozások, amelyek sebészi módszereket igényelnek. Kizárólag a többletképzést elvégző szakemberek praktizálhatnak arc- és állcsontsebészként. A kezelések egy részét altatásban, míg a kevésbé komplex operációkat helyi érzéstelenítéssel végzik.
  • Fogorvos: A fogászat egy orvostudományi terület, amely célja a fogak, rágó ízületek és szájüreg betegségeinek kezelése. Az alapképzés elvégzését követően a fogorvosok számos speciális szakterületre szakosodhatnak, ilyen lehet az endodontia, fogszabályozás, gyermekfogászat és parodontológia.

5 gyakori beavatkozás, amihez nem elég a fogászati ellátás

Most, hogy bemutattuk, melyek a legfontosabb különbségek a két szakterület között, ideje ismertetni azokat a gyakori eseteket, amikor az alap fogászati kezelés nem elégséges.

Gyökércsúcs-eltávolítás

A gyökércsúcs-eltávolítás gyakori szájsebészeti beavatkozás, amelyre kizárólag a gyökérkezelés után kerülhet sor. A beavatkozás célja, hogy a gyökérkezelt fogat tökéletesen záródó töméssel lássa el.

Minden esetben panoráma röntgenfelvétel készül a műtétet megelőzően, amely biztosítja a szükséges információkat a kezelőorvosnak. A rezekciós operáció célja a gyulladt szövetek és a fog gyökércsúcsi részének biztonságos eltávolítása.

Csontpótlás

Súlyos csontritkulás esetén szükségessé válhat szájsebészeti csontpótlás, más néven csontátültetés. Olyan esetekben lehet indokolt a beavatkozás, amikor a csontmennyiség növelése helyreállíthatja az állkapocs és fogazat torzulását.

A csontpótlást indokolttá teheti számos állapot és betegség, ilyen lehet az időskor, foghúzás, krónikus fogínygyulladás, tályog, daganatos megbetegedés, ciszta vagy az arcot érő baleset.

Fogimplantáció

Tudta, hogy a fogimplantáció jelenti a fogpótlás legmodernebb és esztétikusabb módját? Az akár élethosszig tartó megoldás segíthet az eredeti fogazattal megegyező mosoly visszaállításában. Az előnyök azonban nem állnak meg itt. A fogimplantáció esetén az alábbi előnyökkel is számolhatunk:

  • hibás fogazat miatt logopédiai problémák megoldása
  • természetes harapás
  • nincs idegentest érzés
  • támogathatja a magabiztos megjelenést

A kimagasló minőségű fogimplantáció mellett szól, hogy a bennmaradási arány gyakorta meghaladja a 98%-ot. Így ennél a fogpótlási módszernél biztos lehet abban, hogy a beültetett fog implantátum tartósan bent marad a beavatkozást követően.

Bölcsességfog műtét

Minden bizonnyal a bölcsességfog műtét jelenti az egyik leggyakoribb szájsebészeti beavatkozást. Az Egyesült Amerikai Államokban évente több mint 10 millió alkalommal végzik el a beavatkozást. A bölcsességfog műtétet gyakran az alábbi problémák teszik szükségessé:

  • rendellenes növekedés
  • a bölcsességfog deformálhatja a szabályos fogak pozícióját
  • hátsó helyzetéből adódóan nehezen tisztítható, így nagyobb a fogszuvasodás kockázata

Komplex foghúzás

Bár a foghúzást a fogorvos is elvégezheti, komplex fogeltávolítás esetén érdemes szájsebész szakemberhez fordulni. Ilyen lehet az eltört foggyökér, rossz helyre nőtt fog, baleset következtében letört fog vagy implantációval pótolni kívánt fog.

szájsebészet

Kép forrása: Freepik.com

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogszakorvos

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogorvos több mint tizenöt éves gyakorlattal rendelkezik. Pácienseinek fájdalommentes kezelést kínál a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása mellett. Amennyiben fogágybetegség kezelésén gondolkozik, keresse Dr. Németh Bálintot bizalommal!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.