étkező

Az étkező a lakás egyik legfontosabb helyisége. A helyiségnek pedig a fő berendezési tárgya az étkezőasztal. Nem csak az étkezés alapvető bútordarabja az asztal, hanem tartalmas összejövetelek központja is lehet.

Sok esetben a lakásban ha nincs nappali, a konyha vagy az étkező asztala a vendégség központi eleme. Egy étkezőasztal vásárlását nem lehet hirtelen döntésből megtenni, alaposan át kell gondolni, hogy sokáig megfelelő legyen a család számára.

De nemcsak a család, hanem a vendégeink számára is megfelelő kell, hogy legyen, ezért igyekezzünk bővíthető asztallapot választani.

Melyek legyenek az alapvető igényeink az étkezőasztal megvásárlásánál?

A kiindulási alap az legyen, hogy nekünk mire van szükségünk. Ami ezt eldönti az a család nagysága, élethelyzete, életmódja. Mindenképpen jó ha stabil, erős, biztonságos, gyerekszékek elhelyezésére is alkalmas és természetesen szép is legyen.

Jó, ha bővíthető, egy esetleges vendégség esetén mindenki számára megfelelő felületet biztosít az étkezéshez. Fontos, hogy mindig az éppen aktuális élethelyzetünkhöz válasszunk étkezőasztalt, akkor is változtatást tervezünk.

Mekkora asztalt válasszunk?

Az, hogy mekkora asztalt választunk, függ a rendelkezésre álló helyről. Mérete szempontjából azt kell figyelembe venni, hogy az asztal körül mekkora hely van a mozgás szempontjából.

Az asztal körül kényelmesen el kell férnie a székeknek és ahhoz, hogy közlekedni lehessen, körbe lehessen járni az asztalt. Egy személynek átlagosan 60 cm helyre van szükség az asztalnál.

Milyen formájú asztal az ideális?

Az étkezőasztalok alakja téglalap, négyzet, kör, ovális, hat- vagy nyolcszögletű. Az étkezőasztal ideális szélessége 80-100 cm, de jó ha az adott helyhez képest a lehető legszélesebb, hogy minél kényelmesebben elférjen rajta a teríték. Az asztalnak nemcsak a hosszúsága, hanem a magassága is számít.

A kényelem szempontjából a 76 cm magasság a legideálisabb méret. A székek méretezése az asztalokhoz készül. A vásárlás során ki kell próbálni, hogy kellően kényelmes-e a kiválasztott asztalhoz.

Fontos kérdés, hogy a kiválasztott székekhez hol kapható ülőpárna, ha a székek nem kárpitozottak. Szerencsére az interneten már bármit beszerezhetünk online is.

Milyen legyen az asztal stílusa?

Mindenképpen a lakás stílusához, kialakításához, felhasznált anyagaihoz illeszkedő étkező garnitúrát a legjobb választani. Az, hogy milyen színű legyen és milyen anyagból készüljön azt a költségvetésünk is meghatározza, az óriási kínálatból azonban célszerű a számunkra megfelelő színű, stílusú, anyagú étkező garnitúrát kiválasztani, ami egyben az otthonunkhoz is illeszkedik.

Összegezve

Egy otthon kialakításában jelentős szerepe van az étkezőnek, az étkezőasztalnak. Fontos, hogy az étkezőgarnitúra megvásárlásánál vegyük figyelembe a lakás más helyiségeinek a stílusát, színeit, felhasznált anyagait és a család nagyságát is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.