kutya

Ahhoz, hogy felelősségteljes gazdivá válj, még nem elég annyi, hogy tudatosítottad magadban, hogy szeretnél egy kutyát. Egy ilyen döntést alaposan meg kell fontolni, és felmérni az életkörülményeidet, hiszen a cél az, hogy a választott négylábú boldog legyen melletted.

Ha viszont az alábbiak igazak rád, akkor az a jó hírünk van, hogy minden bizonnyal készen állsz arra, hogy befogadj egy kutyát.

Tisztában vagy a helyes etetés szabályaival

Lehet, hogy a nagymamád annak idején még arra biztatott, hogy add csak oda a reggeli vajas kiflid maradékát a kutyának, mert nagyon szereti, ám most, felnőtt fejjel már tudod, hogy a nagyinak vajmi kevés fogalma volt arról, hogyan kell megfelelően etetni egy kutyát.

Számodra már egyértelmű, hogy az állatnak nem házi kosztra, hanem teljes értékű eledelre, például a Petgurunál kapható Brit tápokra van szüksége. Tisztában vagy vele, hogy a kutyák testfelépítése és az emésztőrendszerük működése nagyban eltér a miénktől, ezért az emberi étel nem megfelelő számukra.

Valamint azzal sem mondunk újat, hogy a táp kiválasztása során figyelembe kell venni az eb fajtáját, testméretét, életkorát, aktivitását, és az esetleges betegségeit vagy allergiáit is.

Az etetéseket lehetőleg minden nap közel azonos időpontra időzíted, hogy legyen egy kiszámítható napirend. Odafigyelsz arra, hogy megfelelő mennyiségű ételt adsz az állatnak, hogy elkerüld az elhízást és az alultápláltságot.

Kellő időt és energiát tudsz szánni az állatra

A kutyát nem(csak) azért szeretnéd, hogy legyen valaki, aki örömmel üdvözöl, amikor késő este hazaesel egy 12 órás műszak után, hanem egy olyan társat akarsz, akivel sok minőségi időt tervezel eltölteni.

Számodra nem okoz gondot napi legalább 2-3 órányi időt arra szánni, hogy a kutyádat sétálni vidd, játssz vele, új dolgokra tanítsd, ápold a bundáját, egyszóval foglalkozz vele. Igyekszel olyan programokat találni, ahová kedvencedet is magaddal viheted, hisz nem akarod, hogy otthon szomorkodjon egyedül, amíg te a barátaiddal mulatsz.

Ha elutazol, vagy eleve olyan szállást keresel, ahová kutyád is veled tarthat, vagy gondoskodsz arról, hogy valaki vigyázzon rá és gondját viselje, amíg te távol vagy. Amennyiben esetleg költöznöd kell, meg sem fordul a fejedben, hogy új otthonodba ne vidd magaddal az állatot.

Nem okoz problémát az állattartás anyagi vonzata sem

Tisztában vagy vele, hogy egy kutya sokba kerül. Nem kell azon gondolkodnod már az örökbefogadás előtt, hogy hol faragj a jelenlegi kiadásaidon, hogy a kutyatartás is beleférjen a költségvetésedbe.

Nem akarsz spórolni az eledelen, hiszen jól tudod, hogy a megfelelő táplálás az egészséges élet alapfeltétele, és nem okoz gondot az, hogy jó minőségű eledelt vásárolj. Van vésztartalékod arra az esetre, ha az állat hirtelen lebetegedne és orvosi ellátásra lenne szüksége.

Nos, kedves leendő gazdi, rád mennyire igazak a fentiek? Ezek tükrében hogy látod, jó gazdi válna belőled?

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.