elektromos kerékpár

Egy jármű használata minden esetben költségeket jelent, legyen szó hagyományok bicikliről, elektromos kerékpárról, robogóról vagy akár autóról. A kiadások mértéke természetesen határozottan eltérő, így egyáltalán nem mindegy, hogy a hétköznapok során mennyi is hiányzik a pénztárcánkból. Az e-bikeok határozottan a spórolást segítik elő. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, miben rejlik a titkuk.

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az e-biciklik, amelynek az egyik fő oka az, hogy jóval kevesebb költséggel jár egy ilyen jármű használata és fenntartása, mint egy kocsi esetében. A négy kerék adta kényelemről pedig még ebben az esetben sem kell lemondani.

A járművek kapcsán alapvetően kétféle költségről beszélhetünk. Az egyik kategóriába a fenntartással kapcsolatos kiadások tartoznak, amelyek minden esetben használatból erednek és igen sok közük van a megtett kilométerekhez és a karbantartáshoz egyaránt.

A másik kategóriába pedig az úgynevezett tulajdonlási kiadások tartoznak. Mindkét típus érinti az elektromos kerékpár tulajdonosokat is, ám jelentősen kisebb mértékben, mint például egy autó esetében.

1. A fenntartási költségek jóval alacsonyabbak egy elektromos kerékpár esetén

Ahogy fentebb is említettük, a fenntartási költségekbe olyan használatból eredő kiadások tartoznak, mint például a tankolás, a külső és belső karbantartás, a szervizelés vagy éppen a parkolódíj fizetés. Míg ezek összeadva egy gépjármű esetében havi szinten tetemes összeget jelenthetnek, addig egy e-bike kapcsán jóval alacsonyabb kiadásokról beszélhetünk.

Hiszen ebben az esetben a tankolás kiváltható a jóval kedvezőbb árú akkumulátor töltéssel, a karbantartás és a szerviz pedig jóval kisebb költségekkel jár mint egy autó esetében. A parkolás a biciklik számára minden városban ingyenes, így ez ki is húzható a fenntartási költségek listájáról.

2. A tulajdonosi költségek közül sok nem is létezik elektromos kerékpár esetében

elektromos kerékpár

A tulajdonosi költségekbe beleszámít a vételár is, amely autó és elektromos kerékpár esetében is komolyabb összeget jelent, az előbbi esetében az ezzel kapcsolatos kiadások jóval magasabbak. Egyrészt ugyanis a kétkerekű esetében sem kötelező biztosítást, sem Cascot nem kell fizetni, de az adók miatt sem kell aggódni. Ezeken felül az értékcsökkenés aránya is jóval alacsonyabbak egy elektromos rásegítéssel működő járgány esetében.

Összességében tehát elmondható, hogy egy elektromos kerékpár számos téren segíti a spórolást és rendszeres használata sokat tesz hozzá a családi kasszához minden egyes hónapban egy autóval ellentétben. Vagyis nem kérdés, hogy ebből a szempontból is megéri két kerékre pattanni munkába menet, boltba indulva vagy éppen egy túra résztvevőjeként.

Ha valaki spórolni szeretne a mindennapok során, célja a rendszeres mozgás beépítése az életébe, ugyanakkor nem mondana le az elektromosság adta előnyökről, akkor nem kérdés, hogy e modern biciklik mellett érdemes letennie a voksát.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.